Broederlijk Delen werkt mee aan 'Yes we can' op TMF

yeswecan_grootDeze week startte de nieuwe realityreeks ‘Yes We Can’ op TMF. Zes jongeren met een uitgesproken visie op het milieu trokken naar Bolivia om er de gevolgen van de klimaatverandering aan den lijve te ondervinden en mee te bouwen aan een oplossing. Gedurende hun inleefervaring werden de jongeren gevolgd door twee cameraploegen van het productiehuis ‘Breedbeeld’.

De televisiereeks kwam tot stand in nauwe samenwerking met de ngo Broederlijk Delen. Die was betrokken bij de selectie van de jongeren en zorgde via haar Boliviaanse partnerorganisatie CERDET voor de inhoudelijke en logistieke ondersteuning.

Het is de eerste keer dat de ngo Broederlijk Delen haar medewerking verleent aan een realityreeks. ‘Dat was geen evidentie. We zijn gewoon om aan documentaires, reportages en nieuwsitems mee te werken, niet aan programma’s met een hoog entertainmentgehalte. Maar het thema van de klimaatopwarming en de sérieux waarmee het productiebedrijf het thema bij een jongerenpubliek wil brengen, heeft ons over de streep gehaald. En het uiteindelijke resultaat mag gezien worden. Bovendien heeft Broederlijk Delen al een lange traditie om jongeren gedurende enkele weken te laten inleven in het Zuiden – de zogenaamde inleefreizen. Dit televisieprogramma sloot daar bij aan, maar volgt natuurlijk ook de televisielogica,’ zegt Karel Ceule, persverantwoordelijke van Broederlijk Delen.

De zes jongeren vestigden al de aandacht op de programmareeks met een stuntactie. Ze zorgden ervoor dat in één nacht een Mexicobos werd aangeplant in het Antwerpse. Na het bekijken van de eerste drie uitzendingen, waren ze alvast laaiend enthousiast. Een van hen is Marlies Van Wielendaele: ‘Toen ik de beelden zag, waande ik me even terug in Bolivia. Het gaf me een wat dubbel gevoel: aan de ene kant lijkt het pas gisteren, en aan de andere kant is het zo irreëel dat we daar geweest zijn. Eén aflevering is zo voorbij, maar de indruk die het verblijf bij ons heeft achtergelaten zal zeker niet snel vervagen. De laatste maanden heb ik ontzettend veel geleerd en dat maakt dat mijn deelname zeker een goede keuze was! De beelden tonen echter maar een deel van de realiteit daar. Ik hoop dat de mensen hier stilaan beseffen wat er allemaal aan het gebeuren is, want de klimaatsverandering is zeker geen ver-van-mijn-bedshow meer.’

De eerste aflevering werd al uitgezonden op maandag 22 november om 16u30 op TMF. Drie herhalingen zijn nog deze week gepland: vandaag om 21u30, op zaterdag 27 november om 11u30 en op zondagavond om 20u30, telkens op TMF.

‘Yes We Can’ is een programma over de opwarming van de aarde, de manier waarop jongeren hierop reageren en de oplossingen die ze samen met mensen uit een andere cultuur kunnen aanreiken. Het is de bedoeling om deze thematiek op een boeiende manier voor een breed jongerenpubliek bespreekbaar te maken. Broederlijk Delen beschouwt de inhoudelijke en logistieke medewerking aan dit jongerenprogramma als een kans om ook jongeren te bereiken met dit verhaal.

 

Broederlijk Delen DOOR:

Deel dit artikel