Brussel rouwt om dood Congolese activist Luc Nkulula

Herdenkingsplechtigheid zondag 17 juni om 17h in Sint-Karelkerk te Brussel

Luc Nkulala (18/10/1985 - 10/06/2018)

In de nacht van 9 op 10 juni kwam Luc Nkulula om in een brand in zijn huis in Goma, in het oosten van de Democratische Republiek Congo. De activist en medeoprichter van jongerenbeweging 'La Lucha' was gekend omwille van zijn buitengewone toewijding aan mensenrechten en democratie in Congo. Hij was een symbool van het geweldloos verzet in het land. Een onderzoek moet uitwijzen of er kwaad spel gemoeid is met de brand.

Zijn dood is een zware slag voor La Lucha en voor Congo. Luc stond steeds vooraan bij protesten, vaak met gevaar voor eigen leven, en inspireerde iedereen die hem kende. Hij werd ontelbare keren gearresteerd en kwam telkens met meer overgave terug. Tijdens een onderhoud in 2016 met president Kabila, samen met zijn collega's van La Lucha, weigerde hij een miljoen dollar in ontvangst te nemen. Hij vroeg de president om in plaats van het geld aan hen te geven, het te gebruiken om eerlijke verkiezingen te organiseren.

Hoe lang de strijd ook zal duren, wij zullen nooit opgeven. De vastberadenheid van een heel volk kan men niet verslaanLuc Nkulala

luc-nkulala-police

Luc was er altijd rotsvast van overtuigd dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de rechten van de Congolezen gerespecteerd zullen worden. Tijdens de laatste ontmoeting met 11.11.11 in Congo enkele maanden geleden zei hij: "Hoe lang de strijd ook zal duren, wij zullen nooit opgeven. De vastberadenheid van een heel volk kan men niet verslaan".

Op zondag 17 juni vindt er een herdenkingsplechtigheid plaats in de Sint-Karelkerk in Sint-Jans-Molenbeek om 17 uur. Vrienden, kennissen en sympathisanten kunnen er hun laatste eer betuigen.

11.11.11 DOOR:

Herdenking

Op zondag 17 juni vindt er een herdenkingsplechtigheid plaats in de Sint-Karelkerk in Sint-Jans-Molenbeek om 17 uur.
Vrienden, kennissen en sympathisanten kunnen er hun laatste eer betuigen.

luc-nkulala-messe-de-deuil-200pxKlik op de afbeelding voor een grotere versie

Deel dit artikel