Burgeroorlog in Syrië: bescherm de vluchtelingen


De gruwel in Syrië kent geen grenzen. De Verenigde Naties bevestigen nu dat in Syrië een burgeroorlog aan de gang is. Het conflict heeft het voorbije jaar honderdduizenden mensen op de vlucht gedreven. Vooral naar de buurlanden en binnen Syrië.

UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, vraagt aan de internationale gemeenschap om de buurlanden van Syrië te helpen om de oorlogsvluchtelingen opvang en bescherming te bieden.


Amnesty International Vlaanderen, Broederlijk Delen, Pax Christi Vlaanderen en Vluchtelingenwerk Vlaanderen steunen deze oproep. En vragen ook aan ons land om de Syrische oorlogsvluchtelingen die hier zijn terecht gekomen, te beschermen.

De onlusten in Syrië begonnen in maart 2011. Sindsdien moesten honderdduizenden Syrische burgers het land verlaten. UNHCR registreerde meer dan 81.000 vluchtelingen in de buurlanden Turkije, Jordanië, Libanon en Irak. Nog meer vluchtelingen wachten op registratie of durven geen contact nemen met officiële instanties. Het totaal aantal gedwongen verplaatste Syrische burgers, die in Syrië zelf inbegrepen, nadert ondertussen het miljoen.

 

 

Buurlanden steunen

UNHCR lanceerde in maart van dit jaar een oproep om 84 miljoen dollar te verzamelen. Dit om de Syrische vluchtelingen in de buurlanden te helpen. Een maand later stond de teller op slechts 15,6 miljoen dollar. De EU maakte wel 33 miljoen euro vrij voor de regio. De steun aan de buurlanden is erg belangrijk.

Jordanië, Libanon en Turkije hebben hun verantwoordelijkheid tegenover de vluchtelingen getoond door hun grenzen open te laten en hen op te vangen. Maar ze ondervinden zelf gevolgen van het conflict in Syrië. En hebben zelf moeite om de kosten van zo'n vluchtelingencrisis te dragen. De verantwoordelijkheid voor deze crisis kan niet alleen bij deze landen liggen.

 

Oorlogsvluchtelingen beschermen

Sinds april 2011 werden slechts 10.800 asielaanvragen van Syrische burgers ingediend in West-Europese landen. In België gaat het over 555 asielaanvragen in 2011 en 206 tussen januari en mei 2012. Een kleine minderheid dus. Toch zijn de meeste EU-landen terughoudend in het erkennen van de nood aan bescherming van de Syrische oorlogsvluchtelingen.

Vandaag beschermt enkel Duitsland systematisch Syrische oorlogsvluchtelingen. België neemt momenteel zeer weinig beslissingen en wacht af hoe de situatie in het land evolueert. Dat is intussen duidelijk: er heerst in Syrië een burgeroorlog. België moet nu dus ook de nood aan bescherming van de Syrische oorlogsvluchtelingen erkennen. In geen geval mogen mensen in de huidige situatie rechtstreeks teruggestuurd worden naar Syrië of naar de buurlanden.

 

PERSCONTACT:
  •  voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen: Kathelijne Houben – 0496 52 44 28
  • voor Broederlijk Delen / Pax Christi Vlaanderen: Brigitte Herremans – 0475 35 50 53
  • voor Amnesty International Vlaanderen: Lore Van Welden - 0486 75 55 10
Vluchtelingenwerk DOOR:

Deel dit artikel