Burgers onder vuur in Aleppo

syria aleppo oudeman

Sinds 22 april is het deel van Aleppo dat onder controle staat van de Syrische oppositie het toneel van nietsontziende en doelbewuste luchtaanvallen en beschietingen op ziekenhuizen, bakkers, moskeeën, reddingswerkers en andere burgerdoelwitten. Het deel van de stad dat gecontroleerd wordt door het regime wordt eveneens beschoten door gewapende rebellengroeperingen.

Meer dan 250 burgers kwamen de afgelopen 10 dagen om het leven. Het staakt-het-vuren in Noord-Syrië is definitief voorbij. Een volledige belegering van Aleppo lijkt nabij.

De afgelopen 10 dagen kwamen volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten minstens 253 Syrische burgers om het leven. 153 hiervan werden gedood door luchtaanvallen en beschietingen van het Syrische regime, terwijl beschietingen door gewapende rebellengroeperingen op het deel van Aleppo dat onder controle van het regime staat 100 burgers doodden.

Het Assadregime en Rusland rechtvaardigen hun aanvallen door te stellen dat het oppositiegebied in Aleppo gecontroleerd wordt door het Nusrafront (de Syrische tak van Al Qaida). Een uitgebreid rapport van het Institute for the Study of War (ISW) uit februari 2016 toont dat dit een valse voorstelling van de feiten is: de meeste oppositiegroepen in Aleppo delen niet dezelfde visie als het Nusrafront en zijn duidelijk te onderscheiden van deze laatste. De vermeende aanwezigheid van Nusra in de stad verantwoordt bovendien op geen enkele manier het doelbewust en veelvuldig viseren van burgerdoelwitten.

Vernietiging levenslijnen

Er is sprake van talloze nietsontziende en doelbewuste aanvallen op burgerdoelwitten, in het bijzonder langs de kant van het Syrische regime. Op 25 april werden vijf reddingswerkers van de Syrian Civil Defence, de "Witte Helmen" (SCD), gedood bij een luchtaanval op één van hun kantoren. Een luchtaanval op het Al Quds ziekenhuis, dat gesteund wordt door Artsen zonder Grenzen, maakte op 27 april minstens 58 burgerslachtoffers, waaronder één van de laatste kinderdokters in Aleppo.

Er is sprake van talloze nietsontziende en doelbewuste aanvallen op burgerdoelwitten, in het bijzonder langs de kant van het Syrische regime.

'De regering viseert de meest vitale delen van Aleppo. Ze viel een medisch centrum aan in al-Marjeh, het Al Quds ziekenhuis, de al-Amriyah bakkerij. Het is een poging om elke levenslijn te vernietigen die de bewoners van Aleppo nog restte', stelt Khaled Khatib van de SCD. Het hoofd van de humanitaire taskforce van de VN voor Syrië, Jan Egeland, heeft het over een 'catastrofale situatie': 'Er worden zoveel gezondheidswerkers en noodhulpverleners gebombardeerd, gedood en verminkt dat de hele levenslijn van miljoenen mensen op het spel staat.'

Amnesty International beschuldigde Rusland en het Syrische regime in maart 2016 al van het 'doelbewust aanvallen van medische faciliteiten als onderdeel van hun militaire strategie.'

De huidige militaire campagne tegen Aleppo is zelfs naar Syrische normen ongezien. De SCD stelt dat het Syrische regime in de eerste 8 dagen van haar nieuwe offensief 260 luchtaanvallen, 110 artilleriebeschietingen, 18 raketaanvallen en 68 aanvallen met de beruchte vatenbommen uitvoerde. Dat zijn 32,5 luchtaanvallen en 13,75 artilleriebeschietingen, per dag, op één enkele stad.

'Ze gebruiken alles wat in hun macht ligt: vatenbommen, grondraketten, luchtaanvallen. Ziekenhuizen worden keer op keer aangevallen. Het is waanzinnig, we hebben hulp nodig. Niemand luistert naar ons, ze gaan ons allemaal stilletjes doden', verklaarde een inwoner van Aleppo aan de Syrische burgerjournalist Rami Jarrah. De VN spreken over een 'monsterlijke veronachtzaming van burgerlevens.'

syria aleppo 2

Nakende omsingeling en belegering

Rusland en de Verenigde Staten kwamen op 29 april overeen om het staakt-het-vuren in Latakia en Damascus te herstellen. Aleppo werd echter uitgesloten van dit hernieuwde nieuwe staakt-het-vuren.

Verschillende bronnen, waaronder het ISW, waarschuwen ondertussen voor een nakend grondoffensief en volledige omsingeling van Aleppo. Ze wijzen op grote troepenbewegingen en de ontplooiing van artillerie rondom de stad, en waarschuwen dat een Syrisch-Russisch-Iraans offensief Syrische rebellen juist in de handen van het Nusrafront zal drijven.

De 350.000 overgebleven inwoners van Aleppo dreigen zo toegevoegd te worden aan de meer dan 1 miljoen Syriërs die in belegerd gebied leven. Meer dan 850.000 Syriërs worden momenteel belegerd door het Syrische regime.

Westerse landen moeten er dan ook alles aan doen om het staakt-het-vuren in Aleppo te herstellen en de humanitaire toegang tot de stad te verzekeren. Grotere druk moet uitgeoefend worden op Moskou en Damascus om het staakt-het-vuren in Aleppo te herstellen en humanitaire konvooien toe te laten tot de stad.

Europese landen kunnen daarnaast logistieke en financiële steun aanbieden voor het droppen van voedsel- en medicijnvoorraden boven Aleppo. Extra middelen kunnen ook ter beschikking gesteld worden voor de Syria Civil Defence en de versterking van bestaande ondergrondse scholen en medische centra.

België moet daarnaast in EU- en VN-verband pleiten voor het onderzoeken van de mogelijkheid tot ontplooiing van een VN-vredeshandhavingsmissie in Syrië, gericht op de instandhouding van het staakt-het-vuren.

Willem Staes
Beleids- en partnermedewerker Midden-Oosten

aleppo is burning redprotest

Ook 11.11.11 schaart zich achter het wereldwijde 'red protest' en ondertekende de brief aan Obama en Putin waarin wordt opgeroepen om alles in het werk te stellen om de aanvallen en bombardementen op burgerdoelwitten in Aleppo te stoppen en het staakt-het-vuren in Syrië te herstellen.

NGOs and faith groups to Obama & Putin:
Hope is crumbling on your watch, save Syria’s ceasefire  

"Violence across Syria has escalated alarmingly, reportedly claiming a life on average every 25 minutes in the past 48 hours. We cannot stand by in the face of this catastrophe. Global NGOs and faith groups demand that President Barack Obama and President Vladimir Putin immediately use their personal diplomatic engagement to save what remains of the Cessation of Hostilities (CoH) agreement.
 
In recent days, unacceptable violations of Syria’s CoH and the rules of international law have threatened to doom the initiative in its entirety. Numerous strikes on civilians, including several targeting medical facilities and rescue workers, have killed dozens. This must stop now.

Just weeks ago, the US and Russia helped secure the CoH, providing a glimpse of what a respite from violence means for people in Syria. Fewer people died in the first month of Syria’s ceasefire than at almost any other time since the war began. For many, it was the first time in years that they could walk the streets without fear. This was a first glimpse of hope. That hope that now hangs in the balance. Syria is yet again on the brink of humanitarian disaster and the need for action is urgent.
 
President Obama and President Putin: these atrocities are happening on your watch. Please heed the call of the UN Special Envoy to Syria to take urgent steps to rescue Syria's cessation of hostilities and end attacks on civilians. Please act now to keep hope alive for Syrians.”

 
... klik hier voor een volledige lijst van ondertekenaars
11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels