Burundi: 11.11.11 ongerust over bedreigingen aan het adres van partner

burundi pacifique
Pacifique Nininahazwe, een van de bekendste figuren van het Burundese middenveld, zijn organisatie Forum pour la Conscience et le Développement (FOCODE) en zijn familie, zijn sinds meer dan drie weken het voorwerp van ernstige bedreigingen. Die bedreigingen zijn de laatste dagen toegenomen.  11.11.11 is erg ongerust over deze bedreigingen en vraagt aan de Belgische regering om deze zaak verder op te volgen.

FOCODE is een partnerorganisatie van 11.11.11 en we hebben al jaren een zeer goede relatie met Pacifique, een mensenrechtenverdediger die bekend staat voor zijn activisme, onafhankelijkheid en professionalisme. Op onze uitnodiging nam hij in september nog deel aan een aantal ontmoetingen in Brussel, onder meer in het Belgische parlement.

11.11.11 is erg ongerust over deze bedreigingen en vraagt aan de Belgische regering om deze zaak verder op te volgen. Na het dossier tegen mensenrechtenactivist Pierre Claver Mbonimpa (APRODH), op 29 september voorlopig vrijgelaten, zijn deze bedreigingen tegen Pacifique, zijn organisatie en zijn familie een nieuwe illustratie van de moeilijkheden die het Burundese middenveld ondervindt om haar legitiem en noodzakelijk werk te verrichten. Zeker in aanloop naar de verkiezingen van 2015 is dat werk broodnodig, maar slinkt de politieke ruimte en het respect voor de publieke vrijheden.

11.11.11 DOOR:

Meer info

  • Ook Eurac, het Europese NGO-netwerk voor centraal Afrika uitte zijn bezorgdheid aan de Europese Parlementariers.
  • Briefing Paper: Vreedzame verkiezingen of politiek geweld in Burundi (11.11.11 - september 2014)

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels