Campagne Vredeseilanden: Savethefoodture. Van overschot naar schaarste

vredeseilanden campagne liggend 640x640

Eten? Da's toch evident. Ga naar de winkel en klaar. Toch? Op 9, 10 en 11 januari trekken vrijwilligers van Vredeseilanden de straat op om aandacht en uw steun te vragen voor het voedselprobleem in de wereld.

De voedselproductie sputtert: landbouwseizoenen worden onvoorspelbaar door klimaatverandering, boeren stoppen ermee, gronden en waterbronnen raken uitgeput. Ondertussen doet een groeiende stadsbevolking de vraag stijgen. Voor producten als cacao en koffie zijn er nu al tekorten.

De wereld evolueert razendsnel van een tijdperk van overschot naar een tijdperk van schaarste. Het voorbije decennium verdubbelden de voedselprijzen, met een wedloop naar vruchtbaar land als gevolg.

De marge is klein. De wereld leeft van jaar tot jaar, hopend dat de volgende oogst de nieuwe vraag kan bijhouden. Boeren hebben tegelijk moeite om het hoofd boven water te houden.

Vraag en aanbod

De oorzaken achter de dreigende schaarste situeren zich zowel aan de vraag- als aan de aanbodzijde van de markt.

Aan de vraagzijde zien we een stijgende wereld bevolking, met groeiende steden waar mensen een milieubelastender eetpatroon aannemen.

Daarbovenop komt de groeiende vraag naar biobrandstoffen, waardoor minder landbouwgronden beschikbaar zijn voor voedselproductie. Aan de aanbodzijde staat de productie onder druk door toe nemende bodemdegradatie, watertekorten, klimaatopwarming en een verouderende landbouwbevolking.

Voedselcrisis?

Een nieuwe sprong van de voedselprijzen kan nieuwe voedselcrississen veroorzaken. Als belangrijke producerende landen in de verleiding komen om bij een tegen vallende oogst exportbeperkingen in te voeren, komen importafhankelijke landen onmiddellijk in de problemen. We praten niet over een verre toekomst. Het kan ieder moment gebeuren – zoals al bleek in 2008 en 2011.

Geen wonder dat de zenuwachtigheid toeneemt. Hoewel het politiek nog geen groot issue lijkt, maken voedingsbedrijven en supermarkten zich wel al ernstige zorgen over hun toekomstige toegang tot grondstoffen.

 

 

Voedsel: nu nog op ons bord, straks in het museum?

Zover laten we het niet komen. Daarom lanceert Vredeseilanden #savethefoodture.

Op 9, 10 en 11 januari trekken vrijwilligers van Vredeseilanden de straat op om uw aandacht en steun  te vragen voor het voedselprobleem in de wereld.

Meer op www.vredeseilanden.be/campagne

 

Deel dit artikel