Catapa vraagt Deutsche Bank niet meer te investeren in onverantwoorde mijnprojecten


peru conga 320
[Foto: ©11.11.11]

Ngo's waaronder CATAPA en  FAIRFIN zakken op 23 mei af naar de jaarlijkse shareholdersmeeting van Deutsche Bank in Frankfurt.


Tijdens deze vergadering, waarop 2000 shareholders aanwezig zijn,  zal Deutsche bank door de ngo's  worden gevraagd niet meer in
onverantwoorde mijnbouwbedrijven zoals Newmont Mining Corporation te investeren.
194-kleinDeutsche Bank is één van de belangrijkste stakeholders van Newmont Mining Corporation.
Deutsche bank claimt namelijk in tal van speechen, quotes, statements, rapporten en berichten op hun website niet in onverantwoorde projecten te investeren. Niets is echter minder waar.

De Yanacocha mijn in de regio Cajamarca, Noord-Peru, is de tweede grootste goudader ter wereld.
De mijn is voor 51% eigendom van het Amerikaanse Newmont Mining Corporation. Sinds de start van de exploitaties in 1993 werd reeds 700 ton goud ontgonnen.

Het nieuwe CONGAproject van Newmont Mining Corporation betreft een uitbreiding van de huidige Yanacochamijn, een project dat minstens 19 jaar zal gaan duren.

Deze mijnbouwactiviteiten veroorzaken grote schade aan gemeenschappenen ecosystemen. Goudextractie gebeurt door middel van het gebruik van toxische chemicaliën zoals cyanide en kwik. Tijdens het ontginningsproces komen een heel aantal zware metalen zoals lood, arseen, koper,.. aan de oppervlakte. Deze komen vervolgens in het ecosysteem terecht en veroorzaken grote schade.


Meer info:

Deel dit artikel