China ten oorlog tegen de (water)vervuiling

De Chinese regering gaat de oververhitte economie afremmen met strengere milieuregels. Dat heeft de Chinese milieuminister Zhou Shengxian officieel meegedeeld. 162 miljard dollar heeft de regering de komende 5 jaar ter beschikking om de uitstoot van CO2 af te remmen, naast 132 miljard dollar om ‘s lands watervoorziening te redden. De maatregelen komen niet toevallig een paar weken nadat Amerikaanse media berichtten dat 25 % van de smog boven Californië uit China overgewaaid is. Na jaren van laks mileubeleid is China dan toch gezwicht onder toenemende binnen- en buitenlandse druk.


Critici zeggen dat de maatregelen te laat komen en niet afdoende zijn. Het Jilin-incident vorig jaar heeft China wel wakker geschud. Na een grootschalig onderzoek blijken er 21.000 chemische fabrieken gevestigd te zijn aan China’s rivieren en kusten. 70 % van de rivieren en meren zijn vervuild. 90 % van de ondergrondse waterlagen van de steden zijn vervuild. 300 miljoen mensen op het platteland drinken met chemicaliën en andere polluenten vervuild water.


China en internationale donoren investeren nu al in waterzuiveringsinstallaties om rivieren en meren te zuiveren,… maar vele kostelijke projecten werden nooit in werking gesteld. In een belangrijke zijrivier van de gele rivier doen  “de vervuilde dampen je ogen wateren”, terwijl 12 km verderop een waterzuiveringsstation, reeds een jaar afgewerkt met Deense  technologie nog niet in werking gesteld is. Sommige zuiveringsstations werken niet door gebrek aan werkingsfondsen.  Het oplossen van China’s enorme waterprobleem ligt echter ook in de hervorming van het milieubeleid en zijn structuren.

Bronnen:
MO*/IPS e-zine milieu

http://www.theaustralian.news.com.au/printpage/0,5942,20443374,00.html
http://www.timesonline.co.uk/article/0,,25689-2324464,00.html

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel