Congolese boeren verkopen maniok buiten seizoen


De Vlaamse land- en tuinbouw maakt gretig gebruik van technologie. Maar heeft u al gehoord van maniokdrogers? Het is een laagdrempelige innovatie die Trias met de steun van Landelijke Gilden ingevoerd heeft in Congo.Maniok is één van de basisproducten in het dieet van een doorsnee gezin in Congo. Zowel de bladeren als de wortel van de plant worden gegeten. De boeren verwerken de bladeren tot een soort spinazie, terwijl de wortel de eigenlijke maniok is.  

Om droge en eetbare maniok te produceren, moet de oorspronkelijke maniokwortel eerst gepeld worden. Eenmaal gepeld moet de wortel fermenteren in water. Daarna wordt de gefermenteerde maniok te drogen gelegd in de zon.

Maniokdrogers, laagdrempelige technologie

Via een eenvoudige ingreep in het verwerkingsproces heeft Trias bijgedragen tot een kwaliteitsverbetering en een prijsverhoging van de maniok. 'We hebben in België een speciale plastic aangekocht om de maniok te drogen', zegt landendirecteur Jos Van Mierlo.

De boerenfederatie Repam, een lokale partner van Trias én van de Landelijke Gilden, verkoopt die plastic door aan boerengroepen, zowel leden als niet-leden. Met deze plastic kan een 'maniokdroger' gemaakt worden: de plastic wordt gebruikt als een afdak waaronder de maniok kan drogen.

Zeer laagdrempelige technologie, maar het principe was voordien niet bekend bij de boeren. Op het eerste zicht gaat het om een banale innovatie, maar in de praktijk biedt ze veel voordelen. Dat is alvast het oordeel van Roger Khonde Luzolo, voorzitter van de boerengroep Gadico die via zijn lidmaatschap bij Repam twee maniokdrogers ter beschikking stelt van zijn leden.

'Vroeger droogden we de maniok op de grond, naast het veld dat we bewerken. Uiteraard moesten we voortdurend bij de drogende maniok blijven om hem te kunnen bedekken zodra het begint te regenen. Nu kunnen we de maniok gewoon thuis laten drogen', vertelt de boerenleider.

Innovatie loont

Zonder beschermende plastic ondervindt de maniok veel meer last van schimmels. 'Voortaan kleurt onze maniok mooi wit. De kwaliteit is sterk verbeterd', aldus Roger. Daardoor vangen de boeren een betere prijs voor hun product.

Nog een manier om een betere prijs te krijgen, is het inspelen op de markt: je product aanbieden wanneer de vraag ernaar hoog is. Dankzij de maniokdrogers creëren de boeren ruimte om te speculeren op hogere verkoopprijzen. 

'Wanneer de zon er goed doorkomt, is de maniok op drie dagen droog als we de wortels onder de plastic leggen. Vroeger duurde dat langer. En ook bij koude temperaturen is het gebruik van de maniokdrogers voordelig: de plastic zorgt voor een concentratie aan warmte.

Buiten het seizoen

Nog belangrijker is dat we de maniok nu zelfs kunnen drogen terwijl het regent. Daardoor kunnen we de maniok voor het eerst buiten het klassieke seizoen verkopen, wanneer de prijzen door het geringe aanbod veel hoger zijn', aldus Roger. 

Trots vertelt de voorzitter van Gadico dat hij de maniok die hij momenteel aan het drogen is al verkocht heeft. 'Dankzij de betere kwaliteit verkopen wij ons product aan een prijs die tot de helft hoger ligt. Het spreekt vanzelf dat zo'n groot verschil voelbaar is in ons inkomen. We hebben nu minder schrik om honger te lijden door onze kinderen naar school te sturen', besluit Roger.


Deel dit artikel