Darfur: de klok tikt


De zon brandt genadeloos. De wind blaast door de dorre vlakte. Op de kale grond staan duizenden kleine hutjes, wirwar verspreid. Sommigen zijn een patchwork van takken en stof, kleren vormen het dak. We weten nu al dat ze niet bestand zijn tegen de overweldigende stortregens van het regenseizoen. Andere hutten zijn sterker. De muren zijn van
planten gemaakt en het dak is bedekt met plastiek. Momenteel leven ruim 8.000 mensen in Dirage kamp in Nyala, de hoofdstad van Zuid Darfur. Er is geen water, geen medische verzorging, maar het is er ten minste veilig.


De grootste humanitaire crisis van de laatste 4 jaar
1,2 miljoen mensen zijn op de vlucht voor de aanvallen en wreedheden van de Janjaweed. Ze verloren alles. Hun verhalen gaan altijd over geweld en verlies, over leed en verdriet. En hoewel de hulpverlening in de meeste kampen begint te draaien, is het voor de vrouwen nog altijd moeilijk om voldoende voedsel en water vast te krijgen. Hetzelfde geld voor tentzeilen, basissanitair en medische verzorging. “De noden zijn immens groot”, zegt Alistair Dutton, die de hulpverlening van ACT/Caritas coördineert in Nyala. “En we moeten snel handelen, want 350.000 mensen dreigen tegen het einde van dit jaar te sterven. De kampen zijn overbevolkt en elke dag komen er nog nieuwe vluchtelingen aan. En we ontdekken nog altijd onofficiële kampen die nog geen enkele hulp kregen.”


Caritas en Act leiden noodhulpprogramma

In Darfur werken al de Christelijk organisaties samen aan een gemeenschappelijk noodhulpprogramma dat wordt geleid door Caritas en Act. Een team van 20 expats en 200 lokalen werken er tegen de tijd.
In 18 maanden willen we 500.000 mensen bereiken, met noodhulp en heropbouwprogramma’s. Het totale
kostenplaatje is € 16 miljoen.
Daarom zijn alle Caritasorganisaties momenteel druk in de weer met fondsenwerving, ook Caritas International België. Tot op vandaag is de helft van dit bedrag al ingezameld. Iedereen heeft dus nog veel werk voor de boeg.


Wat heeft de ACT/Caritas de voorbije 2 maanden gerealiseerd?

In de kampen
:

  • Extra voedsel voor 50.000 ondervoede kinderen
  • Overlevingskit voor 50.000 families
  • Medische centra, waterputten en toiletten in 5 kampen
  • Scholen in 4 kampen
  • Bouw van 2.000 houten huisjes

Buiten de kampen:

  • Uitgebreid medisch programma in Kubum, Dagadoussa en Um Labassa, een streek met meer dan 250.000 inwoners. Voorlopig werken we vanuit tenten, volgend jaar bouwen we 40 medische centra.
  • Eten in ruil voor werk programma voor 10.000 mensen van 23 dorpjes in het district Ta’asha. Ze krijgen ook zaadgoed en landbouwmaterieel, zodat ze devolgende oogst niet missen.

Nog sneller werken

Mark Mitchell, logistiek verantwoordelijke, vertelt: "Het regenseizoen verplicht ons nog sneller te werken. Plastieken tentzeilen zijn onze eerste prioriteit. Zonder schuilplaats tegen de regen, zijn de vluchtelingen nog meer blootgesteld aan ziekten. Snel meer toiletten installeren staat ook hoog op ons agenda, want door de stortregens lopen de menselijke en dierlijke uitwerpselen gewoon in de waterbronnen. De kans op epidemieën neemt dan ook snel toe.”


 


Op onze site www. caritas-int.be vindt u meer getuigenissen en foto’s. Wij danken iedereen die ons al steunde

 

Deel dit artikel