'De Arabische wereld heeft genoeg revoluties gekend'

Ondanks de enorme bodemrijkdommen en enkele hervormingspogingen is er in de Arabische wereld nog steeds geen sprake van duurzame ontwikkeling. Dat zegt Amat Al Alim Alsoswa, in een vorig leven minister voor Mensenrechten in Jemen, vandaag directeur van het regionaal bureau voor de Arabische wereld van het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP).

De aanleiding voor het bezoek van Amat Al Alim Alsoswa aan Brussel was de publicatie van het vijfde Arab Human Development Report, dat de nadruk legt op het belang van veiligheid en zekerheid vanuit het perspectief van menselijke ontwikkeling.

Tijdens een debat dat denktank Friends of Europe op 9 maart in samenwerking met MO* organiseerde, zei Alsoswa dat het verschrikkelijk is dat een regio met 400 miljoen inwoners -een aantal dat tegen 2050 zal verdubbelen- voortdurend blijft worstelen met wetteloosheid. ‘In de Arabische wereld zijn er naar schatting 17 miljoen interne vluchtelingen als gevolg van burgeroorlogen en interne conflicten, te beginnen met de Naqba van 1948 in Palestina.'

MO* kreeg als enige medium de kans om een lang gesprek te voeren met Amat Alsoswa, een intellectuele die de gevoeligheden van de Arabische wereld zo goed kent dat ze weigert om landen of regeringen bij naam te noemen.

BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel