De burgemeester van San Ignacio

San Ignacio ligt verstopt in de Peruaanse Hoge Amazone, op een boogscheut van de grens met Ecuador. Het klimaat is er tropisch mild: koffie-, fruit- en rijstteelt zijn dan ook de meest belangrijke economische activiteiten voor de meer dan honderdduizend inwoners van het uitgestrekte gebied - de overgrote meerderheid kleine boeren.

Al meer dan tien jaar is Carlos Martínez burgemeester van San Ignacio, dat hij bij zijn aantreden omdoopte tot "ecologische provincie". In oktober trekt hij voor een vierde ambtstermijn naar de provinciale verkiezingen. Onder het bewind van Martínez gingen volgens VN-cijfers uit 2006 zowel de alfabetiseringsgraad als de economische indicatoren van de provincie erop vooruit, hoewel het gemiddelde inkomen er nog steeds het laagste is van het hele departement Cajamarca.

‘Met een ecologisch verantwoord beleid geraakt San Ignacio uit de armoede. Ecologisch denken betekent hier eigenlijk gewoon: gezond verstand hebben', vertelt Martínez. De overvloed aan natuurlijke rijkdommen in de streek speelt daarbij ongetwijfeld een belangrijke rol. Het uithangbord van het bestuur van San Ignacio is niet toevallig een grensoverschrijdend milieubeschermings- en ontwikkelingsproject dat het stroomgebied van de rivier Chinchipe en omgeving beschermt in zowel Ecuador als Peru.

BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel