De Chileense winter: zoenen voor verandering

De aardrijkskundestudente Camila Vallejos (23) hertekende in 2011 de politieke landkaart van Chili. De Chileense studenten verzetten zich niet alleen tegen de verdere privatisering van het onderwijs, maar ook tegen de passiviteit van de vorige generatie én tegen de neoliberale samenleving die Chili geërfd heeft van de dictatuur onder Pinochet.

'We willen meer dan wat verbeteringen in het huidige systeem', zegt Camila Vallejo in een gesprek met MO*. 'We willen een fundamentele ommekeer. We willen dat onderwijs niet langer gezien wordt als een consumptieproduct maar als een recht dat door de staat gegarandeerd moet worden. Waarom hebben wij een opleiding nodig? Om winst te maken? Om een zaak te beginnen? Of om het land te ontwikkelen en sociale samenhang te realiseren? Daar gaat het ons over.'

'Ik was nooit een opstandig kind', zegt Vallejo. 'Ik was nieuwsgierig en altijd uit op onderzoek. En ik genoot ervan te luisteren naar de gesprekken van volwassenen.' Toch is Vallejo intussen de populairste verzetsleidster in Latijns-Amerika sinds Subcomandante Marcos -de woordvoerder van het zapatistische verzet in Mexico in de jaren negentig. In plaats van een pijp en wapen draagt Vallejo een neusbel en glimlach die zo ontwapenend is dat je er vaak door afgeleid wordt.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel