De muziek en haar grenzen

Muziek kent geen grenzen, wordt er vaak gezegd. "En dat klopt in principe ook, op voorwaarde dat je daar een inspanning voor levert", zegt Luc Mishalle, saxofonist, componist en directeur van MET-X, een Brusselse muziekeducatieve organisatie gevestigd in Molenbeek.

Luc Mishalle staat bekend als ‘de man die in België de poging om westerse en niet-westerse muziek op elkaar te betrekken het verst heeft doorgezet’. Dat schrijft Paul de Bruyne in het pas verschenen boek Een stoet van kleur en klanken.

Het boek schetst het artistieke traject van Mishalle en zijn ervaring met Maghrebijnse en meer specifiek Marokkaanse muziek. Een traject dat al drie decennia duurt en dat geleid heeft tot de samenstelling van een reeks multiculturele muziekgroepen en tot honderden concerten in binnen- en buitenland. Wie dat traject gevolgd heeft, weet dat het een traject van vallen en opstaan is geweest. Van proeven, experimenteren en vernieuwen. Een avontuur dat zich buiten de lijnen van de kunsteducatie afspeelt en waarin onder andere jazzinvloeden samen met traditionele volksmuziek uit Marokko zich in een nieuwe ervaring op het podium uiten.

BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel