De ondernemer is een boer

De armoede van Afrikaanse landen kan maar doorbroken worden als boeren beter verdienen. Layla Aerts trok naar het Tanzaniaanse platteland om een succesvol ondernemer te portretteren.

‘Ik ben klein begonnen', vertelt Damas Mtei, een Tanzaniaanse boer die samen met zijn vrouw Delfina en zijn zonen Damiani en Daniel in het district Monduli woont. ‘Op een klein perceel dat ik had overgeërfd van mijn vader begon ik maïs te telen. Maar echt "goed boeren" deed ik niet. Als ik al winst maakte, ging die op aan de medische kosten voor onze zwaar zieke dochter.'

Na haar tragische dood op dertienjarige leeftijd sloot Mtei zich aan bij Mviwamo, een netwerk van boerengroepen in Monduli dat gesteund wordt door de Vlaamse ngo Trias. Dankzij hun vormingen rond kweekmethodes, boekhouding en ondernemerschap, en dankzij toegang tot microkredieten, slaagde Damas Mtei erin stilaan wat winst te maken. Die investeerde hij in nieuwe gewassen, een opslagplaats, een nieuwe ruimte in zijn huis en schoolgeld voor zijn kinderen. Mtei produceert nu maïs, rijst, kippen, groenten en zonnebloemen. En tussendoor kweekt hij ook bijen.

BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel