De poten van de Jordaanse troon beven

Ook Jordanië zal de verleiding van de Arabische lente niet kunnen weerstaan. Pieter Stockmans en Majd Khalifeh doorbreken de stilte rond deze absolute monarchie in Israëls achtertuin, en drongen voor MO* door tot een levendige protestbeweging. De VS en de EU werken achter de schermen om de groeiende ontevredenheid in te dammen.

Aan de Husseini moskee in Amman is de straat afgezet voor de vrijdagroutine: toeristen ruimen plaats voor gelovigen en betogers. Dat is niet naar de zin van voorbijgangers die verweesd toekijken. 'Waarom betogen ze? De koning is bezig met hervormingen', zegt een man met een kledingstand. Uit de minaret schelt de stem van de imam die waarschuwt voor 'zij die onze eenheid verstoren'.

Spandoeken worden opengerold, brochures uitgedeeld, slogans een laatste keer nagekeken. De imam eindigt het gebed, de golf biddende mensen verandert in een betogende massa en het woord gaat naar de jeugd: 'Jordanië is niet te koop! Berecht de corrupten!' In de massa ontmoeten we onafhankelijk activist Mohammad Qubilat uit Dhiban (de wieg van de Jordaanse lente), anarchist Moath Al-Azzeh en islamist Ahmad Al-Akaylah.

BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel