'De stortplaats van Europa'

'Baltiiskaya Elektrostantsia', de 'Baltische Electriciteitscentrale'. Zo moet hij gaan heten. Een hypermoderne kerncentrale in de Russische provincie Kaliningrad, dat kleine stukje van Rusland dat als een enclave ligt ingesloten tussen Polen en Litouwen.

Door die ligging zou de centrale uitermate geschikt zijn voor de export van elektriciteit naar de omringende landen. De vraag is alleen of die zitten te wachten op kernenergie uit Rusland.

Rosatom en Greenpeace
‘De kerncentrale van Ignalina in Litouwen is in december 2009 gesloten, maar die mensen moeten toch stroom hebben. Ook in Polen, Wit-Rusland, Zweden en Duitsland', zegt Sergey Novikov van het Russische staatsbedrijf Rosatom.

‘Dus natuurlijk is er een markt voor onze energie. In onze plannen heeft de centrale twee reactoren met elk een vermogen van ongeveer 1200 MegaWatt. Eén daarvan bouwen we sowieso. Maar vanuit een zakelijk perspectief is het natuurlijk voordeliger om ze allebei in een keer te bouwen. Dat doen we alleen als buitenlandse investeerders zich melden.' Rosatom heeft 49% van de aandelen in de Centrale aangeboden op de Europese markt.

‘Dat argument ken ik inmiddels wel. De Russen doen net alsof overal het licht uit is nu er een kerncentrale is gesloten in Litouwen. Feit is dat dat land makkelijk zonder kan.' Zegt Jan Haverkamp, nucleair deskundige van Greenpeace international. Volgens Haverkamp is kernenergie op dit moment überhaupt een weinig lukratieve onderneming.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel