De toekomst van steenkool

Een eenheid elektriciteit geproduceerd in een steenkoolcentrale stoot twee keer zoveel CO2 uit als een eenheid elektriciteit geproduceerd uit gas. Maar gezien de grote voorraden zal steenkool wellicht nog een eeuw meegaan.

Zowel in Antwerpen als Gent werd in het najaar van 2009 de bouw van nieuwe steenkoolcentrales tegengehouden. Ook in pakweg de VS zijn er sinds begin 2007 maar liefst 95 aanvragen voor steenkoolcentrales afgevoerd of uitgesteld.

Omdat de behoefte aan energie zo spectaculair groeit, gaan energiedeskundigen er echter van uit dat steenkool nog heel deze eeuw een belangrijke bron van energie zal blijven. Een land als Polen bijvoorbeeld haalt 95 procent van zijn elektriciteit uit steenkool. In China, India en de VS zijn nog massaal voorraden aanwezig.

Aan het huidige groeiritme zijn op wereldvlak naar schatting voor nog 130 jaar steenkoolvoorraden aanwezig -een heel verschil met olie (42 jaar) en gas (60 jaar). We kunnen dan ook maar best die steenkoolproductie properder maken, zo luidt de redenering.
BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel