Dhunkurya: een wereldkamp voor jongeren rond India

Van maandag 7 tot en met zaterdag 12 juli 2008 in de Hoge Rielen, Lichtaart

Elk jaar organiseert Broederlijk Delen een wereldkamp voor jongeren van 16 tot 25 jaar. Meer dan 200 jongeren met 20 verschillende nationaliteiten trekken naar de Hoge Rielen om er te kamperen. Bij deze 21ste editie staat het complexe en geheimzinnige land India in de kijker. Het programma bestaat uit een mix van informatieve en speelse activiteiten die opgebouwd zijn rond vier grote thema’s: ecologie-duurzaamheid, cultuur, politiek –economie en India in actie. Zo kunnen de jongeren o.a. werkwinkels volgen over dans, gender, koken, ecologie, politiek , rituelen en Bollywoodfilms.

India is een land van grote contrasten. Naast de superrijken en een groeiende middenklasse leven de meeste mensen er in extreme armoede. In India ondersteunt Broederlijk Delen een aantal partnerorganisaties die werken met de armste en kwetsbaarste bevolkingsgroepen: de inheemse volkeren en de kastelozen. Vanuit zijn eigenheid ondersteunt Broederlijk Delen de lokale initiatieven van deze mensen in hun strijd tegen armoede en onrecht. Hoe dat in de praktijk gebeurt, zag Jyoti Degroote met eigen ogen. Zij verbleef tot voor kort gedurende enkele maanden als vrijwilligster bij Pards. Deze partnerorganisatie van Broederlijk Delen verbetert de levensomstandigheden van de inheemsen op het platteland met vorming en leningen. Jyoti zal aan het volledige Wereldkamp deelnemen en vertelt er over haar ervaringen. Op dinsdagnamiddag 8 juli zal zuster Jeanne Devos een workshop geven over de NDWM, de beweging van de huisarbeidsters in India, een andere partnerorganisatie van Broederlijk Delen.

Door het wereldkamp laat Broederlijk Delen jongeren kennismaken met de rijkdom van een andere cultuur maar ook met de problemen. ‘Er liggen grote uitdagingen voor ons: armoedebestrijding, klimaat en duurzaam omgaan met onze wereld, mensenrechten, het uitbannen van oorlog en ander onrecht. Dit laat de jongeren niet onverschillig. Vele jongeren geloven dat het ook anders kan gaan in de wereld en elk jaar weer ontmoeten een aantal van hen elkaar op wereldkamp. Niet om ijle discussies te voeren of anderen de schuld te geven, maar om samen uit te vissen hoe we het met zijn allen dan wél moeten aanpakken!’ zegt Tom Ysewijn, verantwoordelijk voor de jongerenwerking bij Broederlijk Delen.

De naam van het Wereldkamp ‘Dhunkurya’ verwijst naar een gebruik bij de Muria, een inheems volk in Centraal-India. Gedurende hun jeugd brengen de jongeren een bepaalde tijd in gezamenlijke afzondering door om zich voor te bereiden op hun volwassen leven. Een knipoog naar het wereldkamp waar de jongeren zich ook even afzonderen om te dromen van en te werken aan een andere wereld.

De pers is van harte welkom tijdens het wereldkamp. We vragen wel om u voor uw komst aan te melden. Op woensdagavond vindt er ook een markt plaats met een optreden van Sidi Caravan. De contactpersoon tijdens het Wereldkamp is Tom Ysewijn.

Deel dit artikel