Doelstelling van 1,5 graden wint terrein

Meer dan 100 landen en honderden organisaties lanceerden een oproep om de opwarming tot 1,5° te proberen beperken.

De roep om de klimaatverandering niet onder 2 graden, maar onder 1,5 graden Celsius te houden, klinkt steeds luider. Ook Frankrijk en Duitsland steunen de nieuwe doelstelling.

De klimaattop in Parijs draait rond één overkoepelende doelstelling: de klimaatverandering beperken tot maximaal 2 graden Celsius. Dat kwamen de wereldleiders overeen op de misluke klimaattop in Kopenhagen. Maar de laatste maanden waarschuwen wetenschappers steeds nadrukkelijker dat die doelstelling eigenlijk niet ambitieus genoeg is, en dat de klimaatverandering ook bij 2 graden tot enorme gevolgen kan leiden.

Hansen

Op de klimaattop bond de toonaangevende klimaatwetenschapper James Hansen, voormalig hoofd van het NASA-Goddard Center, de kat opnieuw de bel aan. Volgens Hansen is een stijging met 2 graden "met zekerheid gevaarlijk".

"We staan nu op een punt waarop de temperatuurstijging de 1 graden Celsius haalt en op weg is om hoger uit te vallen. Zelfs als we de uitstoot met 6 procent per jaar verminderen, blijven we op 1 graad hangen", zei hij. "We staan op het punt om onze kinderen een op hol geslagen klimaatsysteem te overhandigen, inclusief het verlies van de helft van onze kuststeden."

Duitsland en Frankrijk

Een coalitie van 43 kwetsbare landen riep voor de conferentie al op om de doelstelling aan te scherpen, en ook de Franse president Hollande pleitte in zijn openingstoespraak van de klimaattop voor een doelstelling van 1,5 graden "indien mogelijk."

Nu laat ook de Duitse regering weten achter die oproep te staan. Op een persconferentie tijdens de top zei de Duitse onderhandelaar Jochen Flasbarth dat de doelstelling van 2 graden te zwak is en dat "1,5 graden vermeld moet worden in het VN-verdrag."

Emmanuel de Guzman, hoofd van de Filipijnse delegatie, juicht het nieuws toe. "Dit is historisch", zegt hij in een reactie. "De roep van de kwetsbaren is beantwoord door de voorzitter van deze conferentie en door de grootste economie in Europa. Het momentum om de ambitie te verhogen creëert een opwindende mogelijkheid voor een echt historische top. We groeten Frankrijk en Duitsland en roepen meer landen op om de doelstelling van 1,5 graden te steunen."

IPS DOOR:

Meer

 

De #1o5C campagne op COP21

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels