Strijd tegen mijnbedrijf in Ecuador: Dorpsleider eindelijk vrijgelaten

Javier Ramirez eindelijk vrij

Na tien maanden voorlopige hechtenis is Javier Ramírez opnieuw vrij. De dorpsleider zat al die tijd vast omdat hij zich verzet tegen de komst van een open mijn.

Vrienden, familie, sociale organisaties en ecologisten waren gisteren naar het gerechtsgebouw afgezakt. Er heerste een uitgelaten sfeer en Javier werd met een oordverdovend applaus onthaald.

Op 10 april 2014 was Javier Ramírez zonder arrestatiebevel aangehouden door de politie. Hij werd beschuldigd van gewelddaden tegen vertegenwoordigers van een mijnbouwbedrijf, enkele dagen eerder.

Javier Ramírez en de dorpsbewoners verzetten zich al twee decennia lang tegen de komst van een open mijn in Junín, in de regio Itag, ten noorden van Quito.

Javier werd naar de gevangenis van Ibarra gebracht, waar hij zonder bewijs, tien maanden in voorlopige hechtenis zat op grond van sabotage, rebellie en terrorisme. Gisteren kwam er een eind aan die onrechtvaardige en willekeurige opsluiting.

Het vonnis dat de rechter gisteren uitsprak, valt samen met de periode dat Javier in voorlopige hechtenis zat. Volgens 11.11.11- partner INREDH komt deze praktijk steeds vaker voor.

De rechters spreken een straf uit die gelijk is aan de voorlopige hechtenis. Op die manier legitimeren ze het gebruik van  voorlopige hechtenis als instrument om activisten te intimideren en te straffen.

Javier Ramírez is vrij maar de strijd is nog niet gestreden. De overheid is niet afgestapt van haar plannen voor de bouw van een open mijn.

Open mijn

Het verhaal begon negentien jaar geleden, toen het Japanse bedrijf Bishi Metals koper ontdekte in de grond van Intag.

Het bedrijf liet een milieu-impactstudie uitvoeren en de resultaten daarvan waren zorgwekkend. Exploitatie zou leiden tot massale ontbossing, vervuiling van de waterbronnen en mogelijk ook tot uitroeiing van dier- en plantensoorten.

Daarnaast zouden vier gemeenschappen moeten verhuizen, waaronder die van Junín.

Genoeg redenen voor de bewoners om zich te verzetten tegen het project en voor Bishi Metals om de plannen op te bergen. 

De rust keerde weer in de regio tot zeven jaar geleden het Canadese Ascendant Copper met dezelfde plannen op de proppen kwam.

Voorbereid op het verzet in de zone trok het bedrijf  naar Junín onder bescherming van paramilitairen. Toch kwam het project Llurimagua er ook dan niet door.

Nieuw offensief

De aanhouding van Javier Ramírez op 11 april 2014 past in het nieuwste offensief voor de ontginning van Llurimagua. Nu hebben het Chileense mijnbedrijf Codelco en het nationale mijnbedrijf van Ecuador ENAMI hun zinnen gezet op de ondergrond.

Begin mei drongen tien afgevaardigden van ENAMI Junín binnen voor een eerste onderzoek. De bevolking verzette zich tegen hun komst, vooral omdat de dorpsleider geen toestemming had gegeven. Javier zat namelijk nog altijd achter de tralies, een maand na zijn arrestatie. Maar een korps van 120 politiemannen kon het dorp van 260 inwoners gemakkelijk overmeesteren.

Solidariteit

Wat met dit dorp gebeurt is slechts één voorbeeld van de manier waarop president Correa zijn agenda voor ontginning wil doorvoeren.

Correa gaat in tegen de wil van de plaatselijke bevolking en gebruikt intimidatie en criminalisering van het protest als belangrijkste strategie. Gelukkig zijn er ook solidariteitsacties o.a. door onze partnerorganisaties INREDH en Acción Ecológica. 


Felien De Smedt, 11.11.11 Zuidkantoor Peru

 

Steun onze partners in hun strijd tegen onverantwoorde mijnexploitatie. Stort vandaag nog een bijdrage.

Deel dit artikel