Dossier G20 in Pittsburgh

Op 24 en 25 september vindt in het Amerikaanse Pittsburgh de G20-top plaats. MO.be brengt een dossier: www.MO.be/g20

Nieuws

John Vandaele over de G20-top in Pittsburg
MO*journalist John Vandaele geeft wat meer uitleg over de inzet van deze top.

G20 en VN moeten armoede meer aandacht geven
Veiligheid staat bovenaan de nieuwsagenda in New York, waar de Veiligheidsraad een resolutie over nucleaire non-proliferatie goedkeurde. Tegelijk vragen ontwikkelingslanden veel meer aandacht voor hun gevecht tegen de gevolgen van diverse cirissen in de wereld. Een Klimaatrechtbank, een ontwikkelingsverzekering voor landen en tobintaks: de vernieuwende voorstellen maken opgang.

G20 vandaag van start
Vandaag (24 september) gaat de G20 van start in het Amerikaanse Pittsburgh. De leiders van de G20 komen er donderdag en vrijdag samen om zich verder te buigen over de vraag hoe de financieel-economische crisis aangepakt moet worden en hoe zulke catastrofes in de toekomst vermeden kunnen worden.

‘Ontwikkelingshulp is de laatste kapitaalstroom naar de armste landen’
Joseph Stiglitz stelde vanochtend in New York het finale rapport voor van de commissie over de financiële en economische crisis die hij, in het kader van de Verenigde Naties, voorzat. Ook Bert Koenders, Nederlands minister van Ontwikkelingssamenwerking, was er. Hij waarschuwde dat landen als België meer moeten doen om de arme landen te helpen.

Alliantie India, Brazilië en Zuid-Afrika nog grotendeels toekomstmuziek
De G20-vergadering van 24 en 25 september in Pittsburgh wordt een nieuwe kans voor het samenwerkingsverband tussen India, Brazilië en Zuid-Afrika. Experts denken dat het blok van invloedrijke ontwikkelingslanden echt op de internationale economische politiek kan gaan wegen naarmate de drie landen hun onderlinge commerciële relaties aanhalen. En dat begint te gebeuren.

Opinies

Bart Staes: Wie moet gevolgen van de crisis dragen?
De crisis die we vandaag meemaken is een systeemcrisis, een overproductiecrisis. De bankensector stortte in elkaar, investeringen blijven uit, de overconsumptie blijft bestaan, natuurlijke rijkdommen worden schaarser… Vraag is wie de gevolgen ervan moet dragen.

11.11.11: Armste landen wachten nog altijd op G20
Terwijl een nieuwe G20 top in Pittsburgh van start gaat, wachten de armste landen nog altijd tot de beloften van de vorige top in Londen worden waargemaakt. Van de beloofde 1.100 miljard dollar krijgen zij maar 23,5 miljard. Dat terwijl het Zuiden het zwaarst getroffen wordt door de crisis. Grondige hervormingen om financiële crises in de toekomst te voorkomen, blijven uit.

Deel dit artikel