Dossier: G8-top in L'Aquila in Italië

Hoe komt voedsel op het bord van de G8? (opinie)
Deze week gaat de G8 door in L’Aquila, Italië. Waarover zal er de komende dagen bericht worden? Hopelijk niet over de al dan niet volwassen meisjes waarmee Berlusconi al dan niet iets heeft. Hopelijk niet over de exorbitante veiligheidsmaatregelen. Hopelijk wél over landbouw en voedselzekerheid en de honger van een miljard medeburgers, want dat thema krijgt voor het eerst sinds lang weer een voorname plaats op de agenda. Lees meer.

Financiële crisis perkt macht van G8 in
De G8-top in Italië is vandaag van start gegaan, maar Rudy De Meyer, hoofd van de studiedienst van 11.11.11, verwacht weinig concrete resultaten: 'Waar de G8 vroeger toch een soort machtsmonopolie had, is dat eigenlijk door de financiële crisis weg. Men merkt dat, als men dingen wil oplossen, men de grote groeilanden nodig heeft.' Lees meer.

De G8-top in L’Aquila: wat staat er op de agenda?
De G8 is een groep van 8 geïndustrialiseerde landen. Op hun jaarlijkse bijeenkomst worden economische en politieke onderwerpen besproken. De G8-top zal dit jaar plaatsvinden van 8 tot 10 juli onder Italiaans voorzitterschap in Aquila. Lees meer.

Wereldvoedselprogramma hoopt op miljarden van G8
De deelnemers aan de G8-top in L’Aquila buigen zich vrijdag onder meer over de honger in de wereld. Eén concreet cijfer ligt al op tafel. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) zegt dat het 4,5 miljard dollar (3,2 miljard euro) extra nodig heeft om alle vragen tot noodhulp te kunnen beantwoorden. Lees meer.

FAQ over de G8-top in Italië
In Italië komt de G8 samen voor zijn jaarlijkse top. Maar wat is de G8 eigenlijk? En wat wordt er op zo'n top besproken? Hier volgen de belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje. Lees meer.

Is dit de nieuwe kolonisering? (MO*paper)
Van 8 tot 10 juli vergadert de G8 in L’Aquila, Italië. De aanpak van de economische crisis staat bovenaan de agenda en zal ongetwijfeld ook de berichtgeving over de bijeenkomst van de rijkste landen domineren. Toch zijn er ook nog andere thema’s die aangesneden worden, waaronder de ontwikkelingskansen van Afrika en voedselzekerheid voor de armen. Lees meer.

“G8 moet internationale landbouwhulp weer optrekken” (Oxfam)
De rijke landen geven in vergelijking met de jaren 80 drie kwart minder uit aan internationale landbouwhulp. De investeringen moeten snel weer worden opgekrikt, want het effect laat jaren op zich wachten, zegt de hulporganisatie Oxfam in een nieuw rapport. Lees meer.

Interview met Rudy De Meyer van 11.11.11 over de G8-top
Bekijk het interview

 

Deel dit artikel