Dossier: Staatsgreep in Honduras

Staatsgreep in Honduras
De Hondurese president Manuel Zelaya werd zondagochtend door militairen uit zijn residentie gehaald en in pyama per vliegtuig naar Costa Rica gebracht. Zelaya had delen van het leger, het parlement en de gerechtelijke macht tegen zich opgezet met plannen voor een grondwetswijziging die hem zou hebben toegelaten een tweede ambtstermijn aan te vangen. Lees meer.

Aanleiding voor de coup in Honduras
Fede Dewulf maakte zondag in levende lijve een staatsgreep mee in Honduras. Na het bestuderen van de Chileense staatsgreep en de militaire geschiedenis, kwam deze staatgreep op zich niet onverwacht. In Honduras lag een staatsgreep na de gebuertenissen de voorbije maand bijna bijna voor de hand. Lees meer.

Hondurese liberalen moeten kleur bekennen
De Hondurese president Manuel Zelaya werd zondag verdreven uit zijn land en dreigt gearresteerd te worden indien hij terugkeert naar Honduras. Roberto Micheletti nam na de staatsgreep de macht over. Lees meer.

"Maar het is onze dictator" (analyse)
De Amerikaanse reacties op de staatsgreep tegen de Hondurese president Manuel Zelaya waren zeer uiteenlopend. Sommige rechtse reacties deden sterk denken aan de Koude Oorlog. Lees meer.

Staatsgreep in Honduras: EU moet krachtig signaal geven! (opinie)
De voorbije dagen liepen de eerste berichten over een mogelijke staatsgreep in Honduras binnen, en ze werden steeds verontrustender. Zondagochtend werd president Zelaya van het bed gelicht en naar Costa Rica afgevoerd. De voorzitter van het parlement werd met steun van het leger en van het parlement tot interim-president aangesteld. Ondertussen is de avondklok ingesteld en is het bang afwachten wat de eerst komende dagen zullen brengen. De staatsgreep bewijst dat de economische machtsgroepen en de militairen voor niets terugdeinzen. Lees meer.

Hondurese president reageert op staatsgreep
De afgezette Hondurese president Manuel Zelaya zegt dat hij niet het slachtoffer is geworden van een militaire staatsgreep, maar van een “samenzwering van een kleine, gulzige en corrupte elite”. Er wordt wereldwijd afkeurend gereageerd op de coup. Lees meer.

Honduras op de rand van zware politieke crisis
Honduras staat op de rand van een zware politieke crisis. President Manuel Zelaya heeft zijn legerchef de laan uit gestuurd omdat die de militairen zondag niet op de volksraadpleging wil laten toezien. De wettelijkheid van het referendum wordt betwist door juristen en oppositieleden. Lees meer.

Video: Alma De Walsche (journaliste MO*) over de staatsgreep in Honduras
Bekijk de video

Deel dit artikel