DR Congo: 13.000 vrijwilligers op straat voor een gezonde omgeving

Onze partners in DR Congo, Étoile du Sud (EDS) en CODIC, hebben op zaterdag 16 juli 2016 een grote opruimactie in Congo georganiseerd in Kinshasa en de provincies Kivu en Katanga.


Deze actie was een kans om duidelijk te maken aan de beleidsmakers dat de inwoners moeten betrokken worden bij belangrijke beslissingen over hun levensomstandigheden


Allemaal samen in actie

Om 7 uur stipt verzamelden 7000 activisten in Kinshasa en 6000 in de provincies om hun wijken op te kuisen: verzamelen en vernietigen van afval, zuiveren van de afvoer, opruimen van de bermen, reinigen van de grond, herinrichten van de wegen... Van Nsele, Maluku, Kimbanseke, Ndjili, Masina, Limete, Selembao en Mont Ngafula tot Lubumbashi, Goma, Bukavu , Beni en Uvira, is een grote groep op straat gekomen om het probleem aan te pakken.

Wie was er bij?

De deelnemers waren leden van de volksgezondheidcomités en van de "dynamiques" voor jongeren en vrouwen. Deze gezondheidscomités zijn groepen die de buurten vertegenwoordigen en die gericht zijn op het bewust maken en mobiliseren van mensen over onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. De "dynamiques" zijn groepen in de wijken die specifiek gericht zijn op vrouwen en jongeren. De voorzitter van de Dynamique des Jeunes (jongerendynamiek) van EDS, Billy, stelt vast: "De inzet en de massale deelname van jongeren in gemeenschapsdiensten en maatschappelijke activiteiten laten zien hoe belangrijk de dynamiek, de mobiliteit en flexibiliteit van de jongeren geweest is bij het succes van de activiteit van 16 juli."

Gezondheidssituatie

Volgens onze partners is de slechte gezondheidssituatie één van de problemen waar de Congolezen het meest onder te lijden hebben. Onhygiënische gebieden zijn broeihaarden voor muggen en andere verspreiders van ziekten en epidemieën die hele families in de Democratische Republiek Congo uitroeien. In 2014 zijn 25.000 mensen overleden aan de gevolgen van malaria.

Dubbele doelstelling

De belangrijkste bedoeling van de actie was op de levensomstandigheden van de mensen in de buurten ingrijpend en direct te verbeteren. Daarnaast willen de actievoerders ook aan de lokale en provinciale overheden tonen in welke omstandigheden de mensen leven en hoe graag ze dit willen veranderen. Een deelneemster getuigt: "Wij zijn op straat gekomen om te bewijzen dat we wél in staat zijn om ons in te zetten voor onze levensomstandigheden." Volgens EDS was deze actie de kans om "duidelijk te maken aan de beleidsmakers dat de inwoners moeten betrokken worden bij belangrijke beslissingen over hun levensomstandigheden."

 

Viva Salud DOOR:

Wij zijn op straat gekomen om te bewijzen dat we wél in staat zijn om ons in te zetten voor onze levensomstandigheden

Deel dit artikel