Duurzame voeding in de grootkeuken?

Op 5 mei organiseerde Vredeseilanden samen met Velt, Bioforum en Ter Groene Poorte een studiedag “duurzame catering” in de gebouwen van de bakkerij-, slagerij- en hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. Voor een 80-tal grootkeukenkoks en laatstejaarsstudenten grootkeuken, demonstreerden Geert Groffen en Mieke Vervecken hoe ze duurzaamheid in hun keuken concreet waar maken.


Lokale producten, verse seizoensgroenten, biologische en Fair Trade producten kwamen er allemaal aan bod en werden in een heerlijk ecologisch lunchbuffet verwerkt.

Waarom deze studiedag?

Enerzijds wordt er steeds meer buitenshuis gegeten en anderzijds zijn grootkeukens grote afnemers/aankopers van voedingsproducten. In sommige instellingen  serveren tot 1000 maaltijden per dag. Zij hebben dan ook een sensibiliserende rol spelen en voorbeeldfunctie hebben naar de eindgebruikers toe als het gaat om meer duurzame voeding.

Ook al staan steeds meer grootkeukens voor het principe open, er is momenteel vaak niet veel plaats en aandacht voor duurzaamheid in grootkeukens. Vooral als het gaat om het inkopen van de voedingsproducten. Hoe doe ik dat? Waar begin ik mee? En wat met onze foodcost? Duurzame producten zijn toch duurder? Het zijn maar enkele van de veel gestelde vragen en reacties als men het over duurzame voeding heeft. 

De studiedag en de experts-koks hebben getracht hierop, vanuit hun concrete ervaringen, een antwoord te geven. Uit de deelnemersevaluatie bleek dat het een uiterst interessante en inspirerende dag was, maar dat er ook nood is aan begeleiding om dit concreet te realiseren.

Van die begeleiding wil Vredeseilanden de komende jaren werk maken.

Muriel De Pauw (muriel.depauw@vredeseilanden.be)

Tips voor een duurzame grootkeuken

Geert Groffen werkte de voorbije maanden voor Vredeseilanden aan enkele piloten met grootkeukens. In zijn presentatie sprak hij vanuit zijn eigen praktijk als zelfstandig traiteur over duurzame catering.

 

Fotoalbum

Fotoset op flickr

Deel dit artikel