Ecuador en het linkse project in Latijns-Amerika

Op internationaal vlak profileert Rafael Correa zich meer en meer als een voortrekker van het linkse project in Latijns-Amerika.

Sinds juli is Ecuador volwaardig lid van de ALBA, het Alternativa Bolivariana, dat staat voor een grotere solidariteit tussen de links-geori├źnteerde regeringen van Latijns-Amerika. Niet alleen op vlak van commercialisatie, maar ook op vlak van energie wil men een grotere integratie realiseren en op financieel vlak is er de oprichting van de Banco del Sur en wordt er gedacht aan het ontwerpen van de Sucre als gezamenlijke munt.

Begin augustus nam Correa ook het leiderschap op van de UNASUR, de Zuid-Amerikaanse gemeenschap. Eind augustus organiseerde die een belangrijke topontmoeting in het Argentijnse Bariloche, met op de agenda zowel het conflict tussen Colombia en Ecuador, als de impasse rond de afgezette president Zelaya in Honduras.

De obstakels in eigen land kunnen de burgerrevolutie van Correa nog ernstig parten spelen. Maar ook van buitenaf staat het proces erg onder druk, vooral dan vanuit Colombia. De overspill van het Colombiaanse conflict op Ecuadoraanse bodem duurt nu al jaren, vooral sinds Plan Colombia in 2000 in werking trad.  De regering Uribe heeft systematisch de strijdende groepen van guerrilla en paramilitairen naar de grens met Ecuador gedreven, waardoor de druk op Ecuador en de onveiligheid aan de grens toeneemt.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel