Ecuador in de greep van de internationale misdaad?

Lange tijd leek Ecuador een oase van veiligheid en rust, gekneld tussen de guerrilla en de drugsnetwerken van Colombia en Peru. Dat beeld lijkt nu aan diggelen te vallen. Sinds kort figureert Ecuador op de zwarte lijst van de Financial Action Task Force (FATF), het internationale agentschap belast met de strijd tegen witwaspraktijken en de financiering van terroristische netwerken.

Volgens de FATF doet Ecuador te weinig om witwaspraktijken te bestraffen, moeten er strengere maatregelen genomen worden om de tegoeden van terroristische entiteiten te bevriezen, en moet de financiële sector veel beter gecoördineerd.
Wannneer een land op de zwarte lijst van het FATF komt, wordt het veel moeilijker voor lokale banken en bedrijven om vreemde leningen te krijgen. Voor Ecuadoranen in het buitenland kan het moeilijker worden om kredietkaarten te gebruiken.

Het probleem begon toen de Ecuadoraanse president Rafael Correa in 2008 weigerde 2,35 miljard euro buitenlandse schuld te betalen. Volgens sommigen heeft de quotering van het FATF ook te maken met de relaties die Ecuador met Iran onderhoudt. De vorige president van Ecuador's Centrale Bank beweert dat die instelling 29,4 miljoen euro van Iran's Centrale Bank als deposito ontvangen heeft. Al weerleggen president Correa en zijn minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patiño de kritiek, toch wijzen ook andere bronnen op dergelijke ontwikkelingen.

BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel