Een les in Respect

Het gevaar van religieus fundamentalisme, obscurantisme en de 'achteruitgang van de situatie van de vrouw', daar heeft de organisatie Ni Putes Ni Soumises Brussel-Wallonië een remedie voor: de Guide du respect. Het boekje werd door de politieke klasse met veel enthousiasme onthaald en vond zijn weg naar middelbare scholen. Maar de kritiek is scherp, ook vanwege overtuigde secularisten.

‘De eerste keer dat ik hem zag, kreeg ik zin in hem. Enfin … ik had zin om met hem te slapen. Maar er was een probleem. Ik wilde het doen zonder verliefd te zijn! En ik heb het uiteindelijk gedaan!’ Anne. Met die getuigenis opent de Guide du respect het hoofdstuk over seksualiteit.

De ‘wegwijzer naar respect’ werd oorspronkelijk in 2005 in Frankrijk gepubliceerd door de allochtone feministische organisatie Ni Putes Ni Soumises. Intussen kreeg de Wegwijzer een Belgische versie en die ligt sinds 2007 in de boekhandel voor de symbolische prijs van één euro.

Het boekje telt een tachtigtal bladzijden en behandelt drie thema’s: seksualiteit, de tradities die opsluiten en geweld. Het bevat naast getuigenissen van jongeren juridische antwoorden en praktische informatie.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel