Een 'semaine chaude' in Congo: analyse

-- door Eva Smets, vrijwilligster van Broederlijk Delen in Congo --

Hooggeacht thuisfront,

Vrijdagochtend kreeg ik een dringende telefoon van ons moeder met de vraag of "alles OK was": blijkbaar is Congo zowaar even voorpagina-nieuws geweest in België en hebben zélfs de studentenrellen van L’shi het TV-journaal gehaald. Ik meende zodoende dat het misschien interessant kon zijn om mijn lezersbrief-van-de-week te wijden aan een update uit de voormalige kolonie…


Uiteraard dateren de problemen in de Kivu's van lang vóór woensdag-verleden-week. Doch, om een lang verhaal kort te maken: in maart kreeg Zuid-Kivu een nieuwe commandant ad interim voor de 10de regio van de Forces Armées de l'RDC of FARDC (de nieuwe naam van het Congolese 'eenheidsleger'). Wanneer commandant Mbuza Mabe definitief benoemd wordt, protesteert zijn adjoint Jules Mutebesi.

Diezelfde Mutebesi was in februari al verantwoordelijk voor de onrust naar aanleiding van de verwijdering van Mbuza Mabe’s voorganger, generaal Nabyolwa. Op Mutebesi’s protest volgt een sanctie, die hij weigert te erkennen en samen met enkele getrouwen start Mutebesi een de facto ‘rebellie’. (Low Intensity conflict, noemen ze zoiets in de academische handboeken…). Op 26 mei barst ten slotte de bom tussen de ‘loyalisten’, trouw aan Mbuza Mabe, en de ‘dissidenten’, die Mutebesi volgen. Er wordt gevochten in Bukavu-centrum en rond de luchthaven. Tot nog toe gaat het eigenlijk om een beperkt aantal ‘rebellen’; en dinsdagochtend slaagt de Monuc er dan ook in om een staakt-het-vuren te bemiddelen met Mutebesi’s mannen.

Broederlijk Delen DOOR:

Deel dit artikel