Een tweede operatie met het oog op terug leren lopen

Voor dag en dauw maken we ons klaar om naar een volgend hospitaal te gaan. Zoals gisteren liggen de patiënten in de binnenkoer uit angst voor de naschokken. We kunnen ons ervan vergewissen zodra we het gebouw bekijken en de nieuwe barsten kunnen zien bij het operatie kwartier.

Een beetje later begeven we ons in de tenten om de patiënten te zien. Met de sociale werkers beginnen we aan de eerste patiënten uit te leggen wat er hun te wachten staat na een amputatie. Velen zijn nog in shock en naast hun ledemaat verloren te hebben, moeten ze ook hun verdriet verwerken van het verlies van een familie lid of kennis. Voor velen was de ervaring om vast te zitten onder het puin (soms urenlang) een echte nachtmerrie die hen zal markeren voor het leven.

Daar de eerste zorgen werden gegeven om hun ledemaat te redden (soms werden ze vanonder het puin gerukt), weten velen onder hun nog niet tot welke mate ze zijn geamputeerd (daar hun ledematen nog in verbanden liggen). De vraag is ook hoe na een tweede amputatie hun stomp chirurgisch moet aangepast worden. Dit verontrust hen nog meer omdat ze de ervaring van een nieuwe amputatie niet weer willen meemaken. We leggen hun dan uit dat ze verzorgd worden om uiteindelijk weer te gaan lopen en dat een tweede operatie noodzakelijk is, net zoals de pijn en de oefeningen die daarna volgen. Zo hebben we de ronde gedaan bij 17 patiënten om hun degelijk in te lichten en voor te bereiden. Tijdens de oefeningen vergewissen zich velen ervan dat ze nog kunnen bewegen, dat de pijn dragelijk is en dat we hun stimuleren. We geven hun ook informatie over hoe het verder moet en hoe ze hun oefeningen moeten doen om de spieren voor te bereiden op een prothese.

Na een lange dag maken we een balans op van wat er eerst moet gedaan worden en met de lokale dokters krijgen we de opdracht om enkele speciale gevallen te behandelen waarvoor ze niet meteen een oplossing zien. Maar eerst een beetje nachtrust.BRON:
Handicap International Blog

Deel dit artikel