Eerste in Cuba opgeleide dokter uit de VS wil Katrina-slachtoffers gaan helpen

Cedric Edwards is een Afro-Amerikaan uit New Orleans

Op 20 augustus studeerden de eerste buitenlandse artsen af aan de Latijns-Amerikaanse Medische School in Havana. Met 1600 waren ze. Daarbij één Noord-Amerikaan: de 34-jarige Cedric Edwards. Hij is zwart, komt uit New Orleans, en staat te popelen om er zijn volk te gaan helpen.


Jawel, Cuba leidt niet alleen dokters uit Latijns-Amerika en Afrika op (gratis, of wat had je gedacht?), maar ook uit de VS. Jongeren uit zwarte, latino of arbeidersfamilies die door de hoge studiekosten in het rijkste land ter wereld geen kans krijgen om dokter te worden. Cedric Edwards zit nu met zijn gedachten natuurlijk bij zijn familie en vrienden back home. Hij wil erheen om te helpen, zegt hij: "Toen ik gevraagd werd om mee te gaan met het medisch personeel dat Cuba naar het Zuiden van de VS wil sturen, zei ik natuurlijk ja. Als mijn regering de Cubaanse hulp zou aanvaarden, zou het mijn grootste wens zijn om samen met de meer dan 1000 Cubaanse dokters de mensen te helpen die door de orkaan Katrina zijn getroffen."

Tijdens zijn studie op Cuba maakte Cedric Edwards verschillende orkanen mee.

"Heel boeiend hoe georganiseerd jullie dat hier in Cuba aanpakken", vertelt hij. "De evacuatie van de mensen wordt tijdig gepland, al het mogelijke wordt gedaan om geen enkel mensenleven te verliezen. De Verenigde Staten beschikken over hopen geld en technologie, maar zouden dat beter moeten gebruiken.

Cuba heeft zoveel minder van dat alles, maar gebruikt het om te zorgen voor haar bevolking. In de VS ontbreken veel essentiële zaken die jullie hier hebben, zoals het gezondheidssysteem. Toen ik klein was, hadden we geen geld om naar de dokter te gaan. Hier kan iedereen naar het hospitaal zonder te moeten wakker liggen van het prijskaartje. Hetzelfde met de medicamenten: heel duur bij ons, heel goedkoop bij jullie. In de VS heb je een ziekteverzekering echt nodig, maar meer dan 40 miljoen mensen hebben dat niet!"

Cedric kan de houding van de VS-regering in de Katrina-crisis nauwelijks vatten: "Ik kan er echt niet bij hoe de VS zoveel soldaten en zo'n enorme bedragen spenderen aan Irak, terwijl hun eigen bevolking wanhopig om hulp roept, terwijl mensen in de VS sterven door gebrek aan water of voedsel. Het is waanzinnig dat mijn regering elders oorlogen voert om 'de wereld te beschermen tegen het terrorisme', en niet eens in staat is haar eigen inwoners te beschermen."

(Bron: http://www.granma.cu/espanol/2005/septiembre/mar6/yoquiero.html en http://www.granma.cu/ingles/2005/agosto/mar23/35graduate-i.html

 

Deel dit artikel