Eerste Vlaamse FairTradeGemeenten!

Gent, Voeren en Zwijndrecht zijn de eerste Vlaamse gemeenten die de titel "FairTradeGemeente" mogen dragen.


Een burgemeester die zelf lid is van de FairTradeGemeente trekkersgroep (Voeren); café Hotsy Totsy in Gent waar fairtradefolders verknipt worden tot kleurrijke tafelleggers; bakkers en slagers die ook fairtradeproducten aanbieden (Zwijndrecht); de Voerenaars afvalarm laten winkelen door hen een uit "verloren" stof vervaardigde boodschappentas te bezorgen; aluminiumfolie uit het gemeentehuis bannen met als gevolg dat de burgemeester met zijn brooddoos verschijnt (Voeren); een KMO voor interieurinrichting die plechtig belooft koffie en thee in de Wereldwinkel te kopen en te blijven kopen (Zwijndrecht); "Het land van Maas & Waal" van Boudewijn De Groot met een "eerlijke tekst" gezongen door tientallen Wereldwinkeliers en vrijwilligers van Vredeseilanden voor het Gentse Stadhuis; ...

Het is maar een greep uit de vele initiatieven en activiteiten die de trekkersgroepen de afgelopen maanden hebben genomen. Tijdens een persconferentie in Gent en Voeren (Zwijndrecht doet dit op 9 juli) werd het officiële FairTradeGemeente-verkeersbord overhandigd. Dit bord zal hopelijk de volgende maanden en jaren aan vele Vlaamse gemeentegrenzen schitteren. Het behalen van de titel is voor deze gemeenten een eerste stap. Zo willen de trekkersgroepen in Gent veel aan de communicatie werken, in Zwijndrecht willen ze volgend jaar het aantal winkels en horecazaken verdubbelen en in Voeren willen ze een Voedselteam oprichten.

We hopen in de komende maanden en jaren nog véél titels te mogen uitreiken en wensen alle gemeenten véél succes met de campagne.

Deel dit artikel