Eilandstaten roepen op tot moratorium op steenkoolmijnen

De eilanden in de Stille Oceaan worden steeds meer getroffen door tornados en overstromingen als gevolg van de opwarming van de aarde

Zes eilandstaten in de Pacifische Oceaan die zeer kwetsbaar zijn voor de klimaatverandering, roepen op tot een wereldwijd moratorium op nieuwe kolenmijnen. Het gaat om de Cookeilanden, Kiribati, de Marshalleilanden, Nauru, Palau en Tuvalu.

Leiders van de zes eilandstaten waren gisteren bijeen in de aanloop naar het Pacific Islands Forum, later deze week in Papoea-Nieuw-Guinea. In een verklaring eisen ze dat de wereld de wereldwijde temperatuurstijging onder 1,5 graden Celsius houdt en vasthoudt aan het principe dat de vervuiler betaalt.
Kolen dragen aanzienlijk bij aan de uitstoot van CO2, een van de broeikasgassen die een opwarming van de aarde veroorzaken.

Overstromingen

Wereldwijd wonen volgens de Verenigde Naties meer dan 62 miljoen mensen in kleine eilandstaten. Niet alleen voor de eilanden in de Pacific dreigen door een stijgende zeespiegel overstromingen en erosie, ook voor bijvoorbeeld eilanden in het Caraïbische gebied.

Met name Australië staat erom bekend voorstander te zijn van het gebruik van kolen. In oktober vorig jaar zei de Australische premier Tony Abbott bij de opening van een nieuwe kolenmijn in Queensland, dat kolen van vitaal belang zijn voor de wereld en dat kolen "niet gedemoniseerd" moeten worden.

Op het Pacific Island Forum zijn zestien landen uit de regio aanwezig. Klimaatverandering is een van de agenda-onderwerpen, naast onder meer visserij, informatie- en communicatietechnologie en de situatie op West-Papoea.

Deel dit artikel