El Niño verwoest ook ontwikkelingswerk

Tientallen jaren van investeringen in ontwikkelingshulp dreigen verloren te gaan door de gevolgen van El Niño als er geen geld komt om de bevolking weerbaar te maken. Dat zei Stephen O'Brien, hoofd Noodhulp bij de Verenigde Naties, gisteren (dinsdag) in Genève.

We moeten een worst-case-scenario voorkomen. Hoe langer we wachten met actie, hoe groter de schade. We lopen dan het risico dat tientallen jaren van investeringen in ontwikkelingswerk verloren gaan. Stephen O'Brien, hoofd Noodhulpprogramma Verenigde Naties

De huidige El Niño, een opwarming van het oceaanwater voor de Zuid-Amerikaanse kust, is een van de sterkste sinds jaren. Naar schatting zestig miljoen mensen kampen met de gevolgen ervan. Vooral inwoners van Afrika, Azië, Centraal- en Zuid-Amerika en de Pacific hebben te maken met droogte, overstromingen en andere extreme weergebeurtenissen.

"El Niño heeft de voedselzekerheid van veel mensen ernstig aangetast. Ik maak me grote zorgen over acute ondervoeding onder kinderen jonger dan vijf jaar en de toename van ziekten die verspreid worden door water", zei O'Brien tijdens de bijeenkomst van het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA).

Noodplannen

In de afgelopen maanden hebben regeringen, de Verenigde Naties en andere humanitaire partners gewerkt aan noodplannen voor El Niño. Dertien landen stelden zo'n plan op. Er kwamen honderden miljoenen dollars binnen van donoren om de ergste gevolgen van El Niño te bestrijden. Dat is echter niet genoeg, zei O'Brien.

Het weerfenomeen zwakt momenteel af, maar kan tussen december en april volgend jaar een nieuwe droogtepiek veroorzaken. De situatie kan dan nog verslechteren als El Niño wordt opgevolgd door een El Niña: een koude stroom die de warme stoom voor de Zuid-Amerikaanse kust verdringt.

"We hebben een tekort van 2,2 miljard dollar als het gaat om voedselvoorziening, schoon water, basismedicijnen en zaden voor boeren, zodat de volgende oogst niet verloren gaat. Dit bedrag kan nog groeien als meer landen hun noodplannen afronden", zei O'Brien. "We moeten een worst-case-scenario voorkomen. Hoe langer we wachten met actie, hoe groter de schade. We lopen dan het risico dat tientallen jaren van investeringen in ontwikkelingswerk verloren gaan."

Voorspelbaar

O'Brien verwees naar de periode 1997-1998, waarin El Niño aan 21.000 mensen het leven kostte en voor 36 miljard dollar schade veroorzaakte aan infrastructuur. "We weten wat er moet gebeuren en we moeten snel reageren om doden te voorkomen. Maar we moeten ook investeren in de zelfredzaamheid van mensen, zodat ze beter bestand zijn tegen toekomstige schokken."

Ook plaatsvervangend VN-secretaris-generaal Izumi Nakamitsu benadrukte de noodzaak van investeringen in weerbaarheid. "De meeste crises zijn te voorspellen, wat betekent dat we kunnen investeren in preventie en vermindering van de risico's. Daarmee daalt ook de humanitaire nood."

Op 23 en 24 mei houden de VN in Istanboel World Humanitarian Summit. O'Brien zei die humanitaire top te zien als een "kritieke kans" voor de internationale gemeenschap om de manier waarop wordt omgegaan met klimaatrisico's te veranderen.

IPS DOOR:

Meer

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels