Energiesubsidies: de verzwegen miljarden

Fossiele brandstoffen zijn slecht voor het klimaat. Toch vloeien jaarlijks gigantische bedragen overheidsgeld naar projecten voor fossiele brandstoffen. Hoe lang nog?

Fossiele brandstoffen zijn slecht voor het klimaat. Toch vloeien jaarlijks gigantische bedragen overheidsgeld naar projecten voor fossiele brandstoffen. Exacte cijfers ontbreken maar het Global Subsidies Initiative (GSI), een initiatief van het International Institute for Sustainable Development, schat dat het gaat om zowat 368 miljard euro per jaar.

Een vijfde daarvan vloeit naar brandstofproducenten in de vorm van belastingvermindering, zachte leningen of verzekeringsgaranties. Subsidies kunnen voor de overheid een belangrijke hefboom vormen om de vergroening van de economie te stimuleren. In het rapport "Verzwegen Miljarden: subsidies voor fossiele brandstoffen, hun impact en het pad naar hervormingen" pleit het GIS er dan ook voor om de subsidies voor fossiele brandstoffen volledig in kaart te brengen en over te schakelen naar subsidies voor klimaatvriendelijke projecten.
BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel