EU: Nu kiezen of straks verliezen

De economische groei in de EU daalde het voorbije jaar met vier procent, de industriële productie met maar liefst twintig procent. 23 miljoen EU-burgers zijn vandaag werkloos, zeven miljoen meer dan voor het uitbreken van de financieel-economische crisis in 2008. Bovendien verlaat één op zeven jongeren het onderwijs zonder diploma en heeft één op vier moeite met lezen en schrijven. En wat doet de EU?

De processie van Echternach is aangekomen. De Europese Commisarissen kunnen dus met dik twee maanden vertraging aan de slag. Hun opdracht is niet gering, dat stipte Commissievoorzitter Barroso zelf aan tijdens de uiteenzetting van zijn plannen en ambities voor de 27 staats- en regeringsleiders. De economische groei in de EU daalde het voorbije jaar met vier procent, de industriële productie met maar liefst twintig procent. 23 miljoen EU-burgers zijn vandaag werkloos, zeven miljoen meer dan voor het uitbreken van de financieel-economische crisis in 2008. Bovendien verlaat één op zeven jongeren het onderwijs zonder diploma en heeft één op vier moeite met lezen en schrijven.

De remedie waarmee Barroso uitpakt om die gigantische economische en sociale uitdagingen aan te pakken, steunt op drie peilers: economische groei gebaseerd op kennis en innovatie, een inclusieve samenleving met een hoge tewerkstellingsgraad, en groene groei in een concurrentiële en duurzame economie. Zijn mooie woorden zijn niet veel meer dan een cover van het deuntje dat Barroso nu al meer dan vijf jaar fluit bij elke gelegenheid dat de Europese burgers vragen wat de Unie voor hen betekent. In wezen verkondigt de Europese Commissie nog altijd de Lissabonstrategie uit 2000, maar ze slaagt er na tien jaar nog steeds niet in de sociale peiler van die toekomstvisie op te bouwen. Voor de crisis konden de soms fraaie groeicijfers dat tekort nog verdoezelen, vandaag lukt dat niet meer. Voor de crisis leefden al tachtig miljoen Europeanen net op of dik onder de armoedegrens, vandaag zijn dat er vele miljoenen meer.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel