EU-Turkije akkoord: een historische vergissing

stopTheDeal

Op 17 en 18 maart onderhandelen de Europese leiders over het EU Joint Action Plan met Turkije. Het plan is een nieuw dieptepunt in de Europese maatregelen in het kader van de vluchtelingenproblematiek en vormt een bedreiging voor het internationale recht en de bescherming van vluchtelingen en andere migranten.

11.11.11 roept samen met internationale organisaties, mensenrechtenorganisaties en ngo's op om dit akkoord te verwerpen.

Collectieve terugkeer

Het akkoord met Turkije moet de instroom van migranten en vluchtelingen van Turkije naar Griekeland tegen gaan via de grootschalige, collectieve terugkeer van alle irreguliere migranten die de oversteek maken naar de Griekse eilanden. Voor elke Syriër die nog vanuit Turkije naar Griekeland zou komen zal de EU via hervestiging een andere Syrische vluchteling overnemen van Turkije. Zo wordt elke hervestiging van een Syriër in de EU afhankelijk gemaakt van een andere Syriër die zijn leven waagt op zee.

Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International maar ook UNICEF en UNHCR trokken aan de alarmbel. Vorige donderdag uitte VN-Commissaris voor de Mensenrechten Grandi zijn diepe ongerustheid over de overeenkomst die zowel moreel als juridisch problematisch is.

Turkije geen veilig land

Het idee om mensen collectief terug te sturen naar Turkije ondermijnt het Vluchtelingenverdrag dat voorziet dat elk individu recht heeft op een eerlijke behandeling van zijn of haar asielverzoek. Het plan zou daar een mouw aan passen door Turkije de status van 'veilig derde land' toe te delen. Deze status mag volgens de internationale en de Europese wetgeving enkel gebruikt worden wanneer er geen sprake is van vervolging of onmenselijke behandeling.

Turkije verdient die status niet. Het geeft vluchtelingen slechts een beperkte verblijfsvergunning, in afwachting tot hervestiging naar een ander land. De verblijfsvergunning biedt geen recht op werk. Kinderen op de vlucht kunnen niet naar school. In februari nog kwam aan het licht dat Syrische kinderen worden uitgebuit in de textielindustrie. Bovendien houdt Turkije de grens met Syrië zo goed als gesloten. Syriërs worden op grote schaal aangehouden, in detentie geplaatst en in sommige gevallen terug gestuurd naar Syrië.

Veilige toegangswegen én recht op asiel in Europa

Asielzoekers moeten Europa kunnen bereiken op een veilige en legale manier. Daarom is er nood aan vellige toegangswegen en grootschalige hervestiging. Hervestiging blijft een belangrijke toegang tot bescherming maar kan nooit het recht op een asielaanvraag vervangen. Anders is het recht op asiel ten dode opgeschreven.

11.11.11 vraagt België om dit akkoord te verwerpen en roept op om deel te nemen aan de acties tegen het akkoord onder de noemer #StopTheDeal en #EuropeanBlackDays.

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel