Europa moet maatregelen treffen tegen de bouw van de Muur in Palestijns gebied

PERSBERICHT APP - 3 mei 2004

Het Actieplatform Palestina (APP) en l’Association belgo-palestinienne (ABP) hebben een parlementaire petitie tegen de bouw van de Muur in Palestijns gebied verspreid in België. Het Europese Comité voor de Coördinatie van de Ngo’s die rond Palestina werken (ECCP), lanceerde dit initiatief dat in de verschillende lidstaten van de Europese Unie werd opgenomen.

Tweehonderd vijfentwintig parlementairen, waaronder 50 Belgen, ondertekenden deze petitie die gesteund wordt door 202 Europese ngo’s. Deze parlementairen verbinden zich ertoe, hun regering te vragen om :
1. maatregelen te treffen tegen de Israëlische regering, opdat deze de bouw van de Muur op de Westelijke Jordaanoever en in Jeruzalem stopt.
2. deze eis over te brengen op de volgende vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken die plaatsvindt op 5 mei 2004 te Dublin.

Een delegatie van het Europese Comité voor de Coördinatie van de Ngo’s die rond Palestina werken (ECCP), zal op 4 mei de getekende petitie afgeven aan Dermot Gallagher, algemeen secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hierbij zal de delegatie het belang van Europa als politieke macht bij de Israëlisch-Palestijnse onderhandelingen benadrukken. De Europese Unie moet haar verantwoordelijkheid opnemen en Israëls respect voor het internationaal recht afdwingen zodat de illegale bouw van de Muur en de bezetting van de Palestijnse gebieden stopt. 

Meer informatie:
Nadia Farkh, ABP, 0475/92.75.02
Brigitte Herremans, APP, 0475/355.053

Actieplatform Palestina:
Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging - 11.11.11, Broederlijk Delen, Centrum voor Ontwikkeling, Documentatie en Informatie Palestijnen CODIP, FOS-Socialistische Solidariteit, Geneeskunde voor de Derde Wereld, Oxfam Wereldwinkels, Oxfam Solidariteit, Pax Christi Vlaanderen, Socialisme zonder Grenzen, Christenen voor het Socialisme, Vlaams Palestina Komitee, Vrede, ACW nationaal

 

geen organisatie

Deel dit artikel