Expo Scars of War komt naar Gent

Fototentoonstelling Scars of War
Scars of War in Ieper

Scars of War, de rondreizende tentoonstelling van Handicap International en het In Flanders Fields Museum, is voor de laatste keer te bezichtigen in het Gentse Koning Albertpark (Zuidpark). De expo, met foto's van gerenommeerde fotografen Tim Dirven, Gaël Turine en John Vink, geeft een stem aan slachtoffers van niet-ontploft oorlogstuig in de Westhoek (WOI) en elders in de wereld.

Een stem geven aan de slachtoffers

Om de slachtoffers van niet-ontploft oorlogstuig een stem te geven, sloegen Handicap International en het In Flanders Fields Museum de handen in elkaar.Scars of War legt een link tussen actuele conflicten in de wereld, waar landmijnen en clustermunitie worden gebruikt, en de impact van niet-ontplofte munitie uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek. Scars of War legt pijnlijke parallellen bloot, zowel historisch (vroeger en nu) als geografisch (hier en elders).

98% van de slachtoffers zijn burgers

In de Westhoek worden, bijna een eeuw na de Eerste Wereldoorlog, nog steeds tien explosieven per dag gevonden. In Laos liggen ruim 30 jaar na de bombardementen nog altijd 14 stuks clustermunitie per inwoner. Achtergebleven niet-ontploft oorlogstuig, zoals landmijnen en clusterbommen, vormt vele jaren na een conflict een blijvende bedreiging voor de lokale bevolking. 98% van de geregistreerde slachtoffers van clustermunitie zijn gewone burgers.

Aangrijpende tentoonstelling

Om het grote publiek te informeren stuurde Handicap International drie Belgische topfotografen naar Cambodja, Colombia, Ethiopië en Laos. Naast het werk van Tim Dirven, Gaël Turine en John Vink toont de expo ook unieke archiefbeelden uit WOI. De tentoonstelling was al te bezichtigen in Brugge, Genk, Halle, Ieper en Leopoldsburg. Om de tour af te sluiten, reist de tentoonstelling naar Gent. Tot 26 juni is de tentoonstelling te bezichtigen in het Koning Albertpark. 

 

Scars of War | Praktisch

Wat | Een openluchttentoonstelling op twaalf constructies

Wanneer | Van 8 tot 26 juni

Waar | Koning Albertpark (Zuidpark) Gent

De toegang is gratis. Toegankelijk voor mensen met een handicap

 BRON:
Handicap International
Handicap Int. DOOR:

Deel dit artikel