Federale overheid laat omstreden activiteiten geredde banken ongemoeid

BNP Paribas, KBC en Dexia nog steeds actief op Jersey en de Caymaneilanden

BNP Paribas, KBC en Dexia zijn een jaar na hun redding door de overheid nog steeds actief in belastingparadijzen. Ze hebben tientallen dochterondernemingen, fondsen en trusts in de Caymaneilanden en Jersey en enkele op de Bermuda. Dat blijkt een uit een onderzoek dat woensdag 24 februari verschijnt in MO* onder de titel Reynders spot met het parlement. Tegelijk met het artikel verschijnt op de site van MO* (www.MO.be) de documentaire Zwijggeld, die de lakse houding van de federale overheid in de geredde banken op de korrel neemt.

Berber Verpoest en Mathias Bienstman deden voor MO* zes maanden lang onderzoek naar de rol van de overheid in de geredde banken BNP Paribas,  KBC en Dexia. Blijkt dat minister van Financiën Didier Reynders de macht die samen gaat met de overheidsinterventie van 20 miljard euro stevig in handen heeft. Hij controleert de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM). Hij plaatste in dat investeringsvehikel van de staat, en in de bestuursraden van de belangrijkste geredde banken getrouwen, zoals zijn (ex)kabinetsmedewerkers Pierre Wunsch (KBC) en Koen Van Loo (Dexia) of ex-ING CEO Michel Tilmant (BNP Paribas).

Wat de overheidsbestuurders doen, is heel wat minder duidelijk. Noch parlementairen zoals kamerlid Dirk Van der Maelen, noch specialisten zoals Raymond Van Ermen, hebben er een goed zicht op wat de overheid bepleit aan de bestuurstafels van de geredde banken.  Documenten daarover zijn niet publiek. Minister Reynders antwoordt nietszeggend op parlementaire vragen omtrent de rol van de overheidsbestuurders in de drie financiële instellingen.

Toch stoot het onderzoek naar de rol van de overheid in de geredde banken op enkele opmerkelijke vaststellingen. Zo investeren de banken waar de overheid aan de bestuurstafel zit, tezamen voor 372 miljoen euro in zeven ondernemingen die op een zwarte lijst van de Noorse regering staan. De bedrijven begingen ernstige inbreuken tegen de milieunormen en de mensenrechten. In de documentaire Zwijggeld komt het voorbeeld van het mijnbouwbedrijf Vedanta aan bod. Dat is een onderneming die een landstrijd uitvecht met een inheemse stam in India, die doet denken aan de film Avatar.

Ook hebben BNP Paribas, Fortis, KBC en Dexia elk nog tientallen filialen, fondsen en trusts in de Caymaneilanden en Jersey en enkele op de Bermuda. Een telling op basis van financiële documenten en bedrijvenregisters in die off- shore centra komt op  19 entiteiten van Dexia, 38 van KBC en 88 van BNP Paribas en BNP Paribas Fortis in de drie beruchte belastingparadijzen.

De overheidsbestuurders, de Federale Participatie en Investeringsmaatschappij (FPIM) noch minister Reynders wilden reageren op de onderzoeksbevindingen.

> Lees het volledige artikel.
> Bekijk de documentaire.

Meer info: www.MO.be

Deel dit artikel