Filipijnse ondernemers verkennen Belgisch ondernemerslandschap

De raakvlakken tussen Ka-Entrep, een Filipijnse partnerorganisatie van Trias, en UNIZO zijn groot. De eerste is een beginnende ondernemersorganisatie, de andere een gevestigde waarde. Tijdens een bezoek aan UNIZO delen de twee hun ervaringen.

Het is niet de eerste keer dat de ondernemersorganisaties elkaar ontmoeten. Vorig jaar was UNIZO in het kader van een samenwerkingstraject met Triaspartner Ka-Entrep op bezoek in de Filipijnen. Dit jaar is België het gastland. Centraal aan dit bezoek staat de kennismaking en uitwisseling van ondernemingstechnieken.

UNIZO Westhoek ondersteunt Ka-Entrep bij de verdere uitbouw van de ondernemersorganisatie in de Filipijnen. Ka-Entrep stimuleert, net als UNIZO, mensen om een onderneming te starten. Met haar jarenlange ervaring heeft UNIZO de Filipijnse ondernemersorganisatie veel te bieden. Maar ook andersom kan UNIZO leren van het enthousiasme van de Filipijnse ondernemers.  

Dit beaamt Karel van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, tijdens een inspirerende ontmoeting. Hij is van mening dat UNIZO haar organisatie kan versterken door uitwisseling met buitenlandse organisaties. "We proberen te leren van andere organisaties en onze kennis en ervaring te delen. Eén van de redenen dat UNIZO deelneemt aan Trias, is om via ondernemersorganisaties andere mensen te helpen een eigen zaak op te starten."

Ka-Entrep is onder de indruk van de grootste ondernemersorganisatie van België. Volgens Van Eetvelt heeft UNIZO zich pas de laatste tien jaar krachtig ontwikkeld. "Daarvoor moet je hard werken en alles stap voor stap doen." Van Eetvelt’s advies: "Niet bang zijn en in jezelf geloven."

De Filipijnse delegatie, bestaande uit negen bestuursleden, neemt de adviezen ter harte. Het is een leergierige, enthousiaste groep. Naast bestuurslid van Ka-Entrep, leiden zij een eigen onderneming en zijn soms zelfs eigenaar van meerdere bedrijfjes. Deze variëren van wasserette tot architectenbureau. De expertise van Ka-Entrep in ondernemerschap kunnen de bestuursleden goed gebruiken bij adviesverlening aan (toekomstige) ondernemers.

Manuel Talastasin, voorzitter Ka-Entrep en eigenaar van een bouwbedrijf, denkt veel te kunnen leren van de ‘Unizo experience’. "UNIZO is al meer dan honderd jaar in deze business aanwezig en dit betekent dat ze kunnen ‘overleven’. We willen leren hoe we kunnen uitbreiden, leden aantrekken en  behouden."

Als jonge organisatie heeft Ka-Entrep nog een lange weg te gaan. Micro-ondernemers in de Filipijnen zijn kwetsbaar. Ze worden nauwelijks ondersteund door de overheid. Toch hebben de Filipijnen deze kleine ondernemers hard nodig om de economie draaiende te houden. Ka-Entrep wil daarom het aantal ondernemers vermenigvuldigen. "Het is een uitdaging, maar het is de enige weg te gaan", zegt operationeel manager Joy Bacon.

Gedurende de uitwisseling hoopt Ka-Entrep haar ondernemingstechnieken te verrijken om haar doelen te bereiken. Naast UNIZO nationaal brengen ze een bezoek aan UNIZO Westhoek en maken ze kennis met Belgische kmo’s. Volg de avonturen van Ka-Entrep in België via www.unizo.be/trias.
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel