Filipijnse partner Gabriela op kop tijdens protesten op internationale vrouwendag

Gabriela en de Filipijnse progressieve sociale beweging leidden op 8 maart het protest voor de internationale dag van de vrouw. Ze eisten toegang tot grond, jobs, rechtvaardigheid en vrede.

Duizenden vrouwen én mannen namen deel aan de protesten, verspreid over het hele land. Ook de andere lokale partners van G3W - Council for Health and Development, Ibon Foundation, Climate Change Network for Community-based Initiatives en mensenrechtenorganisatie Karapatan - namen deel aan de staking.

"Vandaag is het aan de Filipijnse vrouwen om op te komen tegen onderdrukking. We staken voor ons recht op grond, werk en een menswaardig loon, veilige werkomstandigheden, sociale rechtvaardigheid en emancipatie", zette Gabriela in haar persbericht.


"Samen met vrouwen van over de hele wereld zullen we deze historische wereldwijde staking aangrijpen om te vechten voor ons recht op gezondheid en voedsel en tegen mensenhandel, politiegeweld en staatsonderdrukking."

Een boodschap voor de Filipijnse en Amerikaanse regering

Het protest focuste op twee concrete actuele thema's. Een eerste protestactie vond plaats aan het Filipijnse parlement en ging in tegen de nieuwe wet om de doodstraf - 9 jaar na de afvoering - opnieuw in te voeren. Onze partners vrezen dat de herinvoering van de doodstraf vooral de arme bevolkingsgroepen viseert. "Dit is een historische manier om politieke dissidenten het zwijgen op te leggen. Criminaliteit is voor een groot deel het gevolg van grootschalige armoede en een onrechtvaardig sociaal systeem. De doodstraf zou door de politie en het leger kunnen misbruikt worden", stelde Makbayan, de vertegenwoordiger van de progressieve sociale beweging in het parlement.

Voor het tweede protest verzamelden de activisten zich aan de ambassade van de Verenigde Staten. Daar klaagden ze de inmenging van de VS in de binnenlandse politiek aan. Vooral de onevenwichtige militaire akkoorden zetten kwaad bloed binnen de Filipijnse bevolking.

Belofte maakt schuld

Na de middag verzamelden de betogers aan het Bonifacio monument, een symbool voor de Filipijnse onafhankelijkheid. Daar luisteden ze naar de solidariteitsboodschappen van verschillende sociale leiders. Joms Salvador van GABRIELA klaagde vooral de verbroken beloftes van president Duterte aan: "Vandaag maken we de balans op van het presidentschap van Duterte. Arme en onderdrukte vrouwen hadden al hun hoop gezet op de beloftes van de president om te zorgen voor grond, werk, rechtvaardigheid en vrede. De arbeidsters, boerinnen, studentes en migranten blijven echter op hun honger zitten. Duterte verbrak zijn beloftes en lijkt steeds meer te kiezen voor een neoliberaal beleid zoals we de voorbije jaren zagen bij zijn voorgangers."

De dodelijke oorlog tegen drugs

Duterte treed hard op tegen drugshandelaars en druggebruikers, die meestal arm zijn, maar hij wordt ook steeds harder voor politieke activisten en inheemse bevolkingsgroepen. Mensenrechtenorganisatie Karapatan telde sinds het aantreden van Duterte in juni 2016 al meer dan 6000 moorden in de oorlog tegen drugs. 19 activisten en inheemse volksleiders werden vermoord onder toezicht van Duterte.

"We vragen Duterte om te luisteren naar de vrouwen en de fundamentele sociale en economische problemen in het land aan te pakken!"

Verschillende sociale organisaties stelden elk hun eisen voor. Het protest werd afgesloten aan de historische Mendiolastraat , een symbolische plaats in de buurt van het presidentieel paleis. "We vragen Duterte om te luisteren naar de vrouwen en de fundamentele sociale en economische problemen in het land aan te pakken!"

 

Foto's door GABRIELA: 

Viva Salud DOOR:

Blog door Andrew Aytin, lokaal medewerker van G3W in de Filipijnen

Deel dit artikel