(Foto)verslag van de actie tegen de muziekband van het Israëlische leger

Met een lied, vergeet je bommen niet.Meer dan 200 actievoerders verzamelden op initiatief van intal-Antwerpen op zondag 18 november aan het Provinciehuis in Antwerpen als protest tegen het concert van het koor van het Israëlische leger. Onder druk van de massale mobilisatie stuurden de aangekondigde gastsprekers Monica De Coninck (sp.a) en Yves Leterme (CD&V) hun kat voor hun geplande speech.

Tegen 13 u. kleurde het Albertpark rood, groen en zwart van de Palestijnse vlaggen. Voor de actie was opgeroepen door intal, Vrede vzw, Vredesactie, Palestina Solidariteit, Association belgo-palestinienne en Plate-forme Charleroi-Palestine. Demonstranten uit het hele land uitten hun ongenoegen tegen het concert van het koor van het Israëlische leger en de recente aanvallen op Gaza.

"Het is een bijzonder slecht signaal vanwege de Belgische politiek dat het Israëlische leger hier zo'n forum krijgt om hun imago op te poetsen. Wij klagen aan dat publieke middelen, zoals het Provinciehuis, gebruikt kunnen worden voor de propaganda van de Israëlische kolonisatie en repressie," sprak Carmen van intal-Antwerpen de aanwezigen toe.

"We pleiten dan ook voor een militair embargo tegen Israël. Maar hier gebeurt het tegendeel: voormalig Eerste Minister Leterme (CD&V) en federaal Minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) steunen via hun toezegging om te spreken de Israëlische bezetting en het Israëlische leger." De aanhoudende mobilisatie van intal, samen met vele andere organisaties en activisten, wierp haar vruchten af: enkele dagen geleden zegde Monica De Coninck haar deelname aan het concert af, Yves Leterme annuleerde uiteindelijk zaterdag zijn geplande aanwezigheid. Ter vervanging werd Ludo Van Campenhout (N-VA) opgevoerd als gastspreker.

Bij de aanvang van het concert werd door de betogers een minuut stilte in acht genomen uit solidariteit met de slachtoffers van de huidige Israëlische aanvallen op Gaza. In de huidige campagne vielen reeds tientallen doden (één op drie zijn kinderen). Bij de aanvalsoorlog van 2008-'09 vielen meer dan duizend doden en een veelvoud gewonden, terwijl de blokkade van Gaza gewoon door gaat. Zowel in de Westelijke Jordaanoever, Gaza als Oost-Jeruzalem maakt het Israëlische leger zich schuldig aan veelvuldige schendingen van de mensenrechten. De actualiteit in Palestina bewijst eens te meer de noodzaak van een militair embargo tegen Israël.

Onderteken de on-line petitie voor een Militaire Embargo
Dossier 'Militair Embargo tegen Israël'
Download de petitielijsten voor het embargo hier: Vlaanderen NL - Brussel NL

(Foto's: www.intal.be)

intal DOOR:

Deel dit artikel