Gastvrije gemeente: toon je gastvrijheid

Gastvrije gemeente: toon je gastvrijheid

Vluchtelingenwerk Vlaanderen gaat voor de vierde maal op zoek naar gastvrije initiatieven voor asielzoekers en vluchtelingen in Vlaanderen en Brussel.

Er zijn in Vlaanderen en Brussel heel veel mensen die zich inzetten voor asielzoekers en vluchtelingen. Ze onthalen hen op heel uiteenlopende wijze en helpen hen te integreren in Vlaanderen en Brussel. Met onze campagne ‘Gastvrije Gemeente’ zetten we hen in the picture én in de bloemetjes. Onze campagne is ondertussen al toe aan een vierde editie.

Samen met een grote groep partners gaan we op zoek naar gastvrije initiatieven en verzamelen we deze op www.gastvrijegemeente.be in verschillende categorieën: scholen, bibliotheken, verenigingen, individuen en bedrijven.

De voorbije jaren verzamelden we zo heel wat gastvrije pareltjes: van een schoolactie voor Syrië over André die zijn huis deelt met Afghaanse vluchtelingen tot een tekenworkshop voor vluchtelingen.

Met de campagne maken we gastvrije initiatieven zichtbaar en inspireren we zo ook anderen om zelf ‘iets gastvrij’ te doen voor asielzoekers en vluchtelingen. We laten zien dat er al heel wat gebeurt. En dat verschillende lagen van de samenleving zich inzetten om asielzoekers en vluchtelingen gastvrij te verwelkomen.

We brengen een breed publiek op een positieve manier in contact met initiatieven voor en met asielzoekers en vluchtelingen. Zo creëren we samen een groot draagvlak voor een warm en gastvrij welkom aan asielzoekers en vluchtelingen. Vorig jaar verzamelden we maar liefst 353 gastvrije initiatieven. Dit jaar gaan we voor 500 initiatieven.

gastvrijegemeente 500x250

In de bloemetjes

Iedereen die een gastvrij initiatief indient maakt automatisch kans op een gastvrije award en 1000 euro. In het voorjaar buigt een jury zich over de verschillende initiatieven en kiezen ze per categorie een winnaar uit. Daarnaast kan iedereen stemmen voor zijn of haar favoriete initiatief dat dan de publieksprijs wint. 

Vluchtelingenwerk DOOR:

Deel dit artikel