Gaza: nieuws na de storm

uhwc training
[foto: UHWC]

De persoon die ik net aan de telefoon gehad heb, is de draad van haar normale leven terug aan het oppikken. Het personeel van het Al Awda ziekenhuis krijgt eindelijk geen gewonden meer binnen en probeert nu haar achterstand in te halen in de domeinen die tijdens de oorlog als niet-urgent werden beschouwd (het gaat hier vooral om chirurgische ingrepen).
g3WJehan vertelt me dat er in Gaza in totaal 14 ziekenhuizen en 16 gezondheidscentra geraakt zijn. Ook de gezondheidscentra van UHWC hebben veel schade geleden. Het centrum van Beit Hanoun is het hardst getroffen; hun ziekenwagen en busje zijn vernietigd. In de andere centra zijn alle vensters gesneuveld. Het gezondheidscentrum in Rafah heeft de eerste tien dagen van de oorlog nog gedraaid maar zag zich daarna verplicht te sluiten omdat het personeel niet meer op het werk geraakte.

Alle inwoners van Gaza zijn op één of andere manier geraakt. Iedereen verlaat de schuilplaatsen en scholen maar sommigen vinden hun huizen niet meer terug. Veel van Jehans collega's verloren een broer of zus of, zoals zij, neven of nichten. Sommige van haar collega's zagen hun huizen vernield.

"De dag na de aankondiging van het einde van de oorlog was iedereen terug op post in de kantoren van UHWC."

Aan het eind van ons gesprek vraag ik haar hoe ze de andere gebruikelijke taken van UHWC terug gaan opnemen. Het gaat vooral om de opleiding van animatoren voor de jongeren die in de UHWC-gemeenschapscentra werken. Tot mijn grote verbazing vertelt ze me dat ze al opnieuw contact heeft opgenomen met de animatoren van de UHWC-centra. Ze zeggen dat de activiteiten terug hun gewone gang zullen gaan vanaf midden september, wanneer alle leden opnieuw naar huis zijn teruggekeerd. De voorbije dagen hebben ze schuilplaatsen en scholen bezocht om na te gaan wat de mensen nodig hebben. De resultaten daarvan zijn ze op dit moment aan het analyseren. Ze plannen er een dossier van te maken dat ze bij de UNRWA zullen indienen. De kinderen gaan binnenkort terug naar school en UNRWA heeft al laten weten dat de eerste twee weken besteed zullen worden aan het aanbieden van psychologische bijstand. De UWHC zou hier graag bij willen helpen en met haar animatoren in de scholen aan de slag gaan.

Kortom: UHWC is allesbehalve vernietigd. Oef!

Maar om hun ziekenhuis van Al Awda draaiende te houden, blijft de steunoproep van kracht. Je steunt het noodfonds van Geneeskunde voor de Derde Wereld (G3W) door een gift te doen op rekeningnr. BE15 0010 4517 8030 met de vermelding "noodfonds". Je kan ook online een gift doen. Met een  maandelijkse domiciliëring geef je een duurzaam karakter aan je steun. Giften vanaf 40 euro of meer per jaar geven recht op een fiscaal attest.

Voor blijvende updates kan je ook terecht op de Facebook-pagina van G3W.

 

Deel dit artikel