Genetisch gewijzigd katoen leidt tot insectenplaag in China

Wetenschappers eisen een striktere risico-inschatting voor genetisch gewijzigde gewassen (ggo's) nu ze een enorme insectenplaag vaststellen in het noorden van China, een waar vooral genetisch gewijzigd katoen verbouwd wordt.

De wetenschappers onderzochten vijftien jaar lang een regio in het noorden van China waar tien miljoen kleine boeren bijna drie miljoen hectaren met ggo-katoen cultiveren. Het gaat om zogenaamd "Bt-katoen" dat zo gewijzigd is dat er veel minder pesticiden nodig zijn. Maar uit het onderzoek bleek dat het katoen leidt tot een grootschalige opmars van de Heteroptera Miridae, wantsen die andere gewassen zoals fruit en groenten aantasten in de regio. De opmars van de de insecten houdt volgens de studie direct verband met het aanplanten van de Bt-katoen.

In de studie, die verscheen in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Science, schrijven de wetenschappers dat de boerderijen die Bt-katoen telen duidelijk de bronnen van de wantsenopmars zijn. De wantsen werden oorspronkelijk gezien als een kleine bedreiging, maar groeiden al snel uit tot een plaag voor andere gewassen in de regio, zoals dadels, appels en peren.

"Ons werk toont aan dat het verminderde gebruik van pesticiden voor Bt-katoen leidt tot een omgekeerde ecologische rol van het katoen: van een aantrekkingspool voor de wantsen tot een bron van de wantsenplaag", schrijven de auteurs van de studie. De wetenschappers doen een oproep aan de wetenschappelijke wereld om de complexe ecologische impact van genetisch gewijzigde gewassen beter te onderzoeken. Gewassen zijn immers de eerste schakel van de voedselketen. Als die gewassen zo gemanipuleerd worden dat ze oneetbaar worden voor bepaalde insecten, dan moet goed onderzocht worden wat de impact daarvan is voor andere gewassen.BRON:
IPS

Deel dit artikel