Genève II: voorlopig geen vrede in Syrië

De VS gebruiken de mislukking van de vredesgesprekken over Syrië, gekend als 'Genève 2', als excuus om opnieuw de militaire kaart te trekken. Maar ze hebben er wel eerst alles aan gedaan om stokken in de wielen van de onderhandelingen te steken.Dat begon al bij de samenstelling van de delegaties. De VS en Rusland hadden de taken verdeeld: Rusland was verantwoordelijk voor de samenstelling van de regeringsdelegatie, de VS voor de oppositie.


Niet representatief


Dat leverde een delegatie op die totaal niet representatief is voor de Syrische oppositie. Om te beginnen zorgde de VS ervoor dat de vreedzame, interne oppositie – het Nationale Coördinatiecomité voor Democratische Verandering van Haytham Manna (1), de Coalitie van Krachten van de Vreedzame Verandering van Mohannad Dleeqaan (2), de Partij voor de Heropbouw van de Syrische Staat van Reem Turkmani - niet aan de onderhandelingstafel vertegenwoordigd was. Enkel de oppositie die gesteund wordt door het Westen, Turkije en de Golfmonarchieën kwam daarvoor in aanmerking.

Maar die pro-Westerse oppositie is zelf hopeloos verdeeld. Een deel ervan, gesponsord door Qatar, kan niet door één deur met het deel dat wordt gesponsord door Saudi-Arabië. Beide landen zijn verwikkeld in een machtsstrijd, met Qatar aan de verlizende hand. De door Qatar gesponsorde oppositie bleef bijgevolg weg uit Genève, officieel omdat ze elk idee van een onderhandelde oplossing met de Syrische regering verwerpt. Dat is nog niet alles: ook binnen de overblijvende oppositie was er grote verdeeldheid.

Ahmed Hijazi, één van de leiders van het door het Westen gesteunde Vrije Syrische Leger – het zogenaamd 'gematigde' deel van de gewapende rebellen – trok openlijk van leer tegen de aanpak van de VS.

Het illustreert hoe versnipperd, verdeeld en afhankelijk van het buitenland de zogenaamde oppositie is waarmee de Syrische regering in Genève verondersteld werd een akkoord te bereiken.

Lees verder  op intal.be.BRON: Intal

Deel dit artikel