Gezondheidsorganisatie GK ontwikkelt goedkope testkit voor opsporing corona in Bangladesh

Rohingya GK lowres 27 DSC03371 KristofVadino

Op dinsdag 17 maart vertelde onze partner GK (Gonoshasthaya Kendra) uit Bangladesh in een persconferentie dat het een testkit heeft ontwikkeld om het coronavirus op te sporen. Een kit die ook betaalbaar is voor de arme bevolking. En waarbij de resultaten snel duidelijk zijn door een gewone bloedproef, zonder onderzoek in een labo. GK hoopt de kit te kunnen aanbieden voor verkoop voor 200 taka (2 euro). Momenteel ligt de aanvraag voor de ontwikkeling van de test bij de bevoegde Bengaalse overheid. Van zodra de goedkeuring rond is, is GK binnen 1 maand klaar voor productie.

De coronatest is ontwikkeld in de eigen fabriek van GK waar ze generische geneesmiddelen maken; goedkoper dan de medicijnen die uit het buitenland komen. Dr. Kadir, coördinator van GK, voegt hieraan toe: "Dankzij de komst van een microbioloog die reeds betrokken was bij het ontwikkelen van de kit in Singapore, beschikken we over de nodige kennis en vaardigheden voor de ontwikkeling ervan hier".

Momenteel zijn er in Bangladesh 10 bevestigde besmettingen. Het land zit m.a.w. nog in een vroege fase van de pandemie. Maar met een zwak gezondheidssysteem en een straatarme bevolking zal de verspreiding van het virus een niet te overziene ramp betekenen. Bijgevolg trachten ze de kit aan zoveel mogelijk mensen aan te bieden: "We willen het niet alleen in onze eigen ziekenhuizen gebruiken, maar ook in andere gezondheidsinstanties", aldus Dr. Kadir. "Ons doel is niet het maken van winst, maar wel het voorkomen van een massale verspreiding".

Dr. Kadir ©WSM-archiefDaarnaast haalt Dr. Kadir aan dat er bepaalde bevolkingsgroepen in het bijzonder kwetsbaar zijn: "De meer dan 4 miljoen kledingarbeiders die dicht op elkaar moeten werken, worden blootgesteld aan een enorm risico. De fabrieken zijn nog steeds niet aan het sluiten en slechts weinigen hebben al preventieve hygiënemaatregelen genomen.". Bovendien zijn volgens hem ook de ouderen een risicogroep, hoewel er nog geen enkele oudere gediagnosticeerd is met het virus. "Ouderen leven eerder in rurale gebieden of zijn sowieso al meer geneigd om thuis te blijven", aldus Dr. Kadir. "Op dit moment speelt dit nog in hun voordeel, maar eens het virus echt uitbreekt, kan dit voor hen dramatisch veranderen".

Vandaar dat GK nu ook alles op alles zet om aan preventie en sensibilisering van de eigen gezondheidswerkers en patiënten te doen.

 

artikel: WSM
foto's: WSM-archief - Kristof Vadino

WSM DOOR:

GK (Gonoshasthaya Kendra - 'beweging voor volksgezondheid, voor en met armen') is een ngo door progressieve dokters opgericht in 1972 na de onafhankelijkheidsoorlog an is al meer dan 20 jaar een gewaardeerde partner van WSM.

GK leidt haar personeel zelf op om gezondheidszorg te brengen tot in de verste hoeken van het platteland en in kleine gezondheidscentra in de steden.

GK introduceerde de ziekteverzekering in Bangladesh en bepaalt door haar lobbywerk mee de gezondheidspolitiek van het land.

Deel dit artikel