Grensconflict met Congo onder de voetbalmat

Terwijl in Angola de laatste wedstrijden worden gespeeld voor de Afrikaanse voetbalbeker (CAN 2010) blijft het rommelen tussen Luanda en Kinshasa. Congo claimt een deel van de olie die voor de kusten van buurland Angola wordt opgepompt.

Begin oktober zette Congo zelfs enkele tienduizenden Angolezen, die decennia geleden een nieuwe thuis hadden gevonden aan gene zijde van de grens, het land uit. ‘De Congolese regering had ze 72 uur gegeven om te vertrekken', aldus een grenswachter in Luvo (Angola). ‘Zij kwamen met duizenden de grens over.' Kinshasa sprak van ‘weerwraak', want sinds het einde van zijn burgeroorlog had Angola al enkele honderdduizenden Congolezen de deur gewezen, officieel omdat zij illegaal diamanten zouden delven.

Tot voor oktober 2009 had Kinshasa daarop amper gereageerd, misschien ook omdat Joseph Kabila's leger geen knip voor zijn neus waard is én omdat hij veel te danken heeft aan de grote buur. Het is mede dankzij Angolese soldaten en raadgevers dat vader Laurent-Désiré in 1997 president Mobutu kon wippen, en dat hijzelf stand kon houden na de moord op zijn vader in 2001.

BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel